Zamenik člana Odbora za etiku UB podneo ostavku zbog doktorata Siniše Malog

Slobodan Prvanović sa Instututa za fiziku, zamenik člana Odbora za profesionalnu etiku Beogradskog univerziteta, podneo je juče ostavku.
Zamenik člana Odbora za etiku UB podneo ostavku zbog doktorata Siniše Malog
Foto: Pixabay
Kako navodi Insajder, on je to učinio nakon što je predmet osporene doktorske disertacije ministra finansija Siniše Malog vraćen Fakultetu organizacionih nauka na ponovno odlučivanje.
 
Prvanović kaže za Insajder da je ostavku podneo jer od samog početka smatra da je očigledno da je u pitanju plagijat.
 
"Ja sam zamenik člana Odbora i danas, pošto je profesorka Mirjana Čomor prisustvovala današnjoj sednici, nisam bio prisutan, ali sam u medijima video odluku Etičkog odbora i odlučio da podnesem ostavku jer smatram da je to pogrešno. Da sam bio prisutan, glasao bih suprotno", kaže Prvanović.
 
Kako dodaje, svoj stav o ovome izneo je još na sastanku pre mesec dana kada su Etičkom odboru i stigle žalbe na doktorat Siniše Malog.
 
"Tada sam se izjasnio da nema potrebe da se procedura sprovede i da je očigledno da je plagijat. Ostali članovi se nisu izjašnjavali", ističe Prvanović, prenosi Insajder.
 
Nakon ove odluke, on je, kako kaže, putem i-mejla obavestio kolege da podnosi ostavku.
 
"Mi se ne slažemo da stvar nije jasna jer je po meni stvar ovde vrlo jasna i zato meni nije mesto tamo", rekao je Prvanović.
 
Prvanović kaže da ne želi da tvrdi, ali da deluje da je odluka da se osporeni doktorat vrati na novo odlučivanje FON-u samo kupovina vremena.
 
"Sumnjam da je odugovlačenje. Nisam bio prisutan na sednici i zato ne bih da tvrdim i ispadnem nekorektan", navodi Prvanović.
 
On za Centar za istraživačko novinarstvo (CINS) kaže da je jasno kao dan da ne sme da postoji ni sedam promila, a kamoli sedam odsto plagijata u nečijem radu.
 
"Oko toga nema debate. Jeste ili nije, crno ili belo", ističe je Prvanović.
 
Kako navodi za CINS, kada su stigli materijali pročitao je sve žalbe i pogledao sve što je moglo da se pogleda, te na osnovu toga zauzeo stav.
 
"Rekao sam da sam čuo da je Siniša Mali izuzetno inteligentan čovek, da verujem da je u tom doktoratu iznet i originalni naučni doprinos, ali da mi nismo nadležni da sudimo o nečijoj inteligenciji niti da ustanovljavamo da li postoji naučni doprinos ili ne, nego da se bavimo time da li je nešto plagijat ili nije i da ja smatram da je to očigledno plagijat. To sam tada rekao i stojim iza toga."
 
Prema njegovim rečima, ovo je jako štetno za Beogradski univerzitet.
 
"Smatram se na ovaj način devalvira 200 godina časne istorije Univerziteta. Govorimo o tome da ova omladina koja će završavati Beogradski univerzitet može da se slika sa tim diplomama. Do sada je ta diploma nešto značila."
 
Međutim, kako dodaje, ovaj slučaj još uvek nije završen.
 
"Videćemo koja će konačna odluka biti. Jedan pojedinac nije iznad Univerziteta i možda će oni za dva-tri meseca da ustanove da je to stvarno plagijat. Za sada oni nisu rekli konačnu odluku. Prošlost i budućnost Beogradskog univerziteta su pod znakom pitanja ako se da pozitivno mišljenje na ovaj doktorat", zaključio je on.
 
Podsetimo, juče je održana sednica Odbora za profesionalnu etiku Beogradskog univerziteta na kojoj je odlučeno da predmet osporene doktorske disertacije ministra finansija Siniše Malog bude vraćen Fakultetu organizacionih nauka na ponovno odlučivanje.
  • betmen

    16.07.2019 11:47
    Samo se nadam da se neće stati na njegovom doktoratu. Ima ih od 2000-te pa na ovamo gomila diploma a ne samo doktorata. Završi ga Šapić, završiše ga mnogi iz tadašnjeg DOS-a, sećam se nekih koji su za 3 meseca završavali BK pa onda bili na raznim položajima u Srbiji. Dakle, redom.
  • Lala

    16.07.2019 11:32
    Svaka cast,posteni,moralni i ponosni covece!
    Ostali stidite( se ako vam je uopste ostalo nesto od savesti)
  • smrtnica

    16.07.2019 11:20
    akademici, profesori...
    Da li je moguće da naša vrhunska naučna elita uporno ćuti? Kako očekujete da će vas iko ikada ceniti kada sami ne cenite svoj rad, postignuće i sebe? Zar je moguće da nemate svoje mišljenje ili nemate hrabrosti da ga iskažete? Gde ste? Javite se. Deca koju obrazujete i svojim ponašanjem vaspitavate, žele da vas čuju!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija