Svaka treća mama oštećena primenom novog Zakona

Veliki broj mama oštećen je primenom novog Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, objavio je portal Bebac.
Svaka treća mama oštećena primenom novog Zakona
Foto: Pixabay
Ovaj portal objavio je informacije koje je dobio od Ministarstva za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja o broju korisnika prava iz Zakona o finansijskoj podršci porodicama.
 
Nižu platu od one koju su mame imale pre odlaska na porodiljsko bolovanje imaju sve mame koje su radile manje od 18 meseci i to: 5.311 mama koje su radile između 12 i 18 meseci pre otvaranja bolovanja,  4.463 mame koje su radile između šest i 12 meseci pre otvaranja bolovanja i 3.373 mame koje su radile manje od šest meseci pre otvaranja bolovanja, što je ukupno 13.147 mama.
 
Zakonski minimalac dobijale su mame koje su radile punih šest meseci i to samo za prva tri meseca, odnosno za period korišćenja porodiljskog bolovanja, ali ne i bolovanja radi nege deteta.
 
Punu naknadu zarada od 100 odsto u istom periodu dobilo je 25.090 žena. 
 
Kažnjeno i 480 mama sa visokim primanjima
 
U predhodnih 11 meseci 480 mama je neosnovano dobilo umanjene naknade zarada, jer zarađuju više od tri prosečne plate u Srbiji. Iako ove mame plaćaju najveće doprinose i to sa limitom na pet prosečnih plata, zato što su se odličile na potomstvo, država ih je oštetila i to sa velikim novčanim iznosima.
 
Kako je država smanjila plate porodiljama?
 
Za razliku od predhodno važećeg Zakona po kojem su mame za punu naknadu zarade morale da budu u radnom odnosu 12 meseci, po novom Zakonu period obračuna produžen je na 18 meseci. Dodatna izmena koja kaže da se za svaki mesec u kojem nije bilo primanja računa 0 dinara, u velikoj meri je umanjila naknade zarada svim mamama koje nemaju 18 meseci vezanih primanja.
 
Po predhodno važećem Zakonu, prodilja koja je radila manje od 12 meseci, za mesece u kojima nije dobijala platu računalo se 50 odsto od prosečne zarade u Srbiji. To znači da sve mame koje su radile manje od 18 meseci pre otvaranja trudničkog bolovanja (koje ne ulazi u prosek naknade zarade po novom Zakonu) dobijaju manju naknadu zarade od one koju bi dobijale po starom Zakonu.
 
U prvih 11 meseci primene Zakona o finansijskoj podršci porodici, naknadu zarada na porodiljskom odsustvu ostvarilo je  33.017 mama
 
Država je za ovu namenu izdvojila: 7.193.136.604 dinara. Naknadu zarade za vreme odsustva sa rada radi nege deteta koristilo je 24.537 korisnika i to 24.422 majki i 115 očeva. Za ovu namenu izdvojeno je  5.591.814.420 dinara.
 
Pozitivna strana novog Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom, koju nadležni posebno ističu je proširen broj korisnika, pa tako po ovim izmenama, pravo na naknadu zarade na porodiljskom imaju i žene koje nisu u radnom odnosu kod poslodavca, ali su drugim oblicima rada imale uplaćene doprinose. Tu spadaju žene angažovane po ugovoru o delu, ugovoru o privremeno povremenim poslovima, poljoprivrednice, preduzetnice i sl..
 
Ukupno korisnika prava na ostale naknade po osnovu rođenja deteta je 4.425.
 
Roditeljski dodatak
 
Ukupno 79. 207 roditelja ostvarilo je pravo na roditeljski dodatak i to: za prvo dete: 31.817, za drugo dete: 32.916, za treće dete: 11.589, za četvrto dete: 2.852, što je ukupno: 79.174. Za ovu namenu država je izdvojila ukupno: 9.935.803.857 dinara. 
 
Opširnije možete pročitati na linku OVDE.
  • Mama

    17.07.2019 15:37
    @ Trudnica
    Da je država htela da poveča natalitet odobrila bi dečiji dodatak svakom rodjenom detetu od rodjenja do punoletstva u iznosu od recimo 12.000' dinara i to bez obzira koliko ima dece porodici i bez obzira na prihode roditelja,
    Pa bi se više dece radjalo.
  • Svašta

    17.07.2019 15:31
    @021
    Zamisli ženu privatnu predzetnicu koja jer je samozaposlena tj sama sebi poslodavac od primljenog porodiljskog plaća poreze i doprinose na zaradu, a onda radi do 65 godine..
    Nije posao policajke teži od nekih drugih poslova koje žene obavljaju,ali o tome drugi put.
  • Bakuta

    17.07.2019 15:28
    @021
    Ako ostale bakute mogu da rade do 65 može i bakuta policajka do 61 recimo na šalterima MUP,a ako ne može,nek promeni posao pa nek radi ono što i rade druge bakute do 65.To se zove preostala radna sposobnost za drugi posao.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.

Priveden Sergej Trifunović

Glumac Sergej Trifunović priveden je nakon što je kod njega pronađena marihuana, nezvanično saznaje Nova.rs.