Kome ćete moći da prijavite nasrtljive trgovce i njihove SMS reklame?

Izmenama Zakona o elektronskoj trgovini predviđa se kazna od 100.000 dinara za trgovce koji svoje kupce, bez njihovog pristanka, zatrpavaju reklamnim SMS porukama ili mejlovima.
Kome ćete moći da prijavite nasrtljive trgovce i njihove SMS reklame?
Foto: Pixabay
Isto važi i za slučaj kada je potrošač dao svoj pristanak trgovcu, ali ga je posle povukao i više ne želi da prima reklamna obaveštenja preko poruka, pišu Novosti.
 
Za trgovine registrovane kao preduzetničke radnje iznos kazne je niži - 20.000 dinara. U oba slučaja, kada sam potrošač nije jasno pristao da elektronskim putem prima razne reklame, ili trgovac ignoriše njegovu "odjavu" sa tih servisa, inspekcije će trgovcima izdavati prekršajne naloge sa razrezanim fiksim kaznama.
 
U Ministarstvu trgovine i telekomunikacija, koje je predlagač izmena zakona, objašnjavaju da nadzor nad sprovođenjem ovog zakona ima tržišna inspekcija. Upravo njoj potrošači mogu da upute prijavu, ukoliko dobijaju komercijalne poruke na koje nisu pristali.
 
Ipak, upozoravaju na "sitna slova" koja mogu da znače da su trgovcu pribavili pristanak potrošača.
 
"Važno je i da potrošači pažljivo čitaju uslove kupovine na internetu. Često se dešava da kupac klikom pristane da dobija komercijalne poruke", navode u ministarstvu za Novosti.
 
Upravo zato je zakonom omogućeno da potrošač svoj pristanak opozove. Takođe, predviđena je i obaveza trgovca da redovno proverava da li se neko od potrošača odjavio sa takve reklamne liste, šaljući svoj opoziv.
  • Dušan

    20.07.2019 08:38
    Veći mi je problem zvanje na telefon večera vaučer nagrada. Dnevno 8 poziva. To nije normalno. Čim dođem sa posla. Tokom ručka večere. Zaštitite nas od ovoga.
  • Jeremija

    20.07.2019 00:33
    Znam da ne spada u "elektronsku formu" , ali kako da se rešimo nasrtljivih , navalentnih trgovaca po trafikama , benzinskim stanicama , ... , ne možeš više da odeš do trafike a da ti jadni trgovci (kojima su gazde naredile da nude odredjene proizvode ... ) ne ponude bar tri artikla koji su "na akciji" ...
    Dokle bre više !?
  • S22

    19.07.2019 21:22
    Ok sms, a tele-marketing?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija