Srbiju godišnje poseti 60.000 zdravstvenih turista, najviše zbog popravke zuba

Broj zdravstvenih turista u Srbiji godišnje raste za deset do 15 odsto i trenutno ih je na godišnjem nivou između 40.000 i 60.000, podaci su Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (Juta).
Srbiju godišnje poseti 60.000 zdravstvenih turista, najviše zbog popravke zuba
Foto: Pixabay
Zdravstveni turisti mahom dolaze iz zemalja bivše Jugoslavije, nešto manje iz ostatka Evrope, pogotovo centralne i Skandinavije. Najčešći su oni koji popravljaju zube, njih 80 odsto, ali dolaze i zbog estetske i ortopedske hirurgije, piše "Politika".
 
U Juti navode da je Srbija u dentalnom turizmu jeftinija i do 50 odsto nego bilo gde u Evropi, a u plastičnim operacijama 35 do 40 odsto, u ortopediji 30 odsto, dok je kvalitet usluga u mnogim segmentima bolji nego na ostatku kontinenta.
 
Od zdravstvenih usluga koje koriste stranci u Srbiji procentualno najmanje su zastupljene operacije promene pola.
 
Podaci iz klinika pokazuju da se u Beogradu godišnje izvede između 70 i 100 ovakvih zahvata, s tim da daleko najveći deo čine pacijenti iz SAD i Kanade, ali i Hrvatske, Slovenije, Severne Makedonije i BiH, dok su zabeleženi i dolasci državljana Italije, Izraela, Iraka, Irana i Saudijske Arabije.
 
Strategijom razvoja turizma do 2025. godine Srbija je označila zdravstveni turizam kao jedan od proizvoda od posebnog značaja za razvoj turističke privrede.
  • /

    21.07.2019 20:54
    /
    pa kada ste infrastrukturu za ostali turizam unistili
    sirmium bi vam sada bio centar sveta

    a da ne pricamo da ste i ono malo preostalog unistili
  • AERODROM

    21.07.2019 18:36
    putevi su prevazidjeni
    A,sto lepo ne razvijete tu granu i po Vojvodini?
    Sto je tesko napraviti aerodrom i da vidite kako bi dolazili u turama,smestaj popunjen,specijalna ishrana,mozda i neki hotel za te turiste.Od ovoga zaista moze odlican biznis da bude.I ne bi toliko medicinskih radnika odlazilo!!!
  • mjaukalo

    21.07.2019 14:59
    Za mene su i te nase "jeftine" cene previsoke. Sreca pa imam prijatelja koji mi naplati samo materijal (a ponekad ni to), inace bi obro bostan...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.