Brat ministra finansija vozi "audi" u vlasništvu biznismena koji dobijaju velike državne poslove

Predrag Mali, rođeni brat ministra finansija Siniše Malog, već pet godina vozi "audi" u vlasništvu firmi biznismena Ivana Bošnjaka i Stojana Vujka.
Brat ministra finansija vozi "audi" u vlasništvu biznismena koji dobijaju velike državne poslove
Foto: Pixabay
Kako otkriva KRIK, automobil je najpre bio u vlasništvu njihove poznate firme "Milenijum tim", angažovane na najvrednijim državnim projektima, uključujući i "Beograd na vodi", a zatim je preregistrovan na njihovu drugu kompaniju "KBV datakom". Osim automobila, biznismeni su ustupili i stan u kojem je stanovala devojka Predraga Malog. 
 
Sat posle ponoći 26. decembra 2014, saobraćajni policajac zaustavio je crni "audi a6" nedaleko od Hrama Svetog Save u Beogradu. Utvrdio je da je vozač bio pod dejstvom alkohola, te je sastavio zapisnik na osnovu kojeg je kasnije podneta prekršajna prijava. Za policajca, ovo je bio rutinski posao. Zapisnik koji je sastavio, međutim, otkriva značajnu vezu krupnog biznisa i ljudi na vlasti.
 
Vozač "audija" bio je Predrag Mali, brat tadašnjeg gradonačelnika Beograda Siniše Malog, ali kola nisu bila njegova. Automobil je bio u vlasništvu beogradske kompanije "Milenijum tim" (Millennium team) iza koje stoje biznismeni Ivan Bošnjak i Stojan Vujko, otkriva policijski dokument čiju kopiju poseduju novinari istraživačke mreže iz Beograda.
 
Istim "audijem", tri meseca ranije, Predrag Mali vozio je svog prijatelja Andreja Vučića, brata predsednika Srbije, na dan održavanja Parade ponosa kada ih je pretukla grupa žandarma. Prilikom davanja iskaza u vezi sa ovim incidentom, Mali je slagao tužioca da je "audi" njegov.
 
Automobil je, nakon "Milenijum tima" preregistrovan na "KBV datakom" (KBV datacom), firmu takođe u većinskom vlasništvu Bošnjaka i Vujka. Ova kola Predrag Mali vozi i danas.
 
Vozilo, međutim, nije jedino što su ovi biznismeni ustupili Predragu Malom.
 
U dupleksu na Voždovcu, koji se nalazio u vlasništvu ćerke firme "Milenijum tima", do 2016. godine stanovala je tadašnja devojka Predraga Malog Vanja Grujić, direktorka Zavoda za izgradnju Grada Beograda. U tom stanu je, pre više od tri godine, izvršila samoubistvo. Imala je dvadeset i pet godina. Mediji nisu izvestili o ovom slučaju.
 
Automobil i stan pokazuju dugogodišnju vezu između brata aktuelnog ministra finansija Siniše Malog i moćnih domaćih biznismena čija firma dobija milionske poslove od države.
 
Bošnjakov i Vujkov "Milenijum tim" angažovan je na jednom od najpoznatijih građevinskih projekata u državi - "Beogradu na vodi", koji je sa partnerima iz Ujedinjenih Arapskih Emirata ispregovarao upravo Siniša Mali. Policajci su saslušavali predstavnike ove kompanije u istrazi rušenja u Savamali, jer je jedan od svedoka rekao da su bageri koji su srušili ceo kvart došli sa njihovog gradilišta.
 
Kompanija je poznata i po tome što je radila gasifikaciju opština Smederevo i Grocka, dva posla koja su ukupno vredna oko 60 miliona evra, a nedavno je dobila da gradi stanove za pripadnike službi bezbednosti u Nišu i Vranju za 15 miliona evra. Osim toga, učestvovala je i u desetinama drugih poslova, a njeni prihodi iz godine u godinu skaču.
 
"Ovaj slučaj koji ste istražili je tipičan primer trgovine uticajem - to je firma koja dobija najznačajnije poslove, a brat Siniše Malog od njih dobija darove. Da sam još u Agenciji, tražio bih da se ovaj slučaj ispita i istraži. Takođe, tužilaštvo bi trebalo da reaguje", kaže za KRIK Čedomir Čupić, nekadašnji predsednik odbora Agencije za borbu protiv korupcije.
 
Bošnjak i Vujko nisu pristali na intervju, ali je marketinška služba "Milenijum tima" pismeno odgovorila na pitanja koja su im poslali novinari Krika, ističući da su "kvalitet, pouzdanost i odgovornost jedini kriterijumi po kojima 'Milenijum tim' dobija poslove".
 
"U potpunosti odbacujemo navode da smo bilo šta ustupili ili poklonili Predragu Malom, s kojim kompanija nema nikakve odnose. Zgrada o kojoj govorite građena je 2009. godine, svi stanovi su prodati i nemamo evidenciju ko u njima stanuje. Gospodina Sinišu Malog, kao i mnoge druge predstavnike izvršne vlasti smo imali prilike da upoznamo prilikom obilaska naših gradilišta. Mimo toga, nemamo nikakve odnose", navodi se u dopisu, uz komentar da su pitanja o njihovom odnosu sa porodicom Mali "neumesna".
 
Priču u celini čitajte na sajtu KRIK-a.
  • Dzo

    24.07.2019 12:35
    Mafijaska drzava, sto je najgore ona vec traje 30 godina i ne vidim nikakvo svetlo na kraju da ce postati normalna drzava. A vi narode na posao za 200eur i na rijaliti jer ocigledno nemate mozga.
  • Preambula

    23.07.2019 12:17
    Mozda je deo odgovora na https://100posto.hr/
  • PetarPP

    22.07.2019 23:17
    @BELENYI
    Izbori se bojkotuju dok ne stvorimo uslove da budu regularni.
    Pre toga mesecima slobodni mediji, opozicija na RTS-u i sl...
    Ovi lopovi su ukrali sve od diploma, pobede na izborima, pa sve do naših života.
    A da to nisu čista posla ti dokazuje česta izjava EU da "Srbija ide u dobrom pravcu". Čisto vređanje inteligencije.
    Kuka i motika treba da radi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija