Ministarstvo za rad: Nijedna porodilja nije oštećena novim Zakonom o finansijskoj podršci porodici

Ministarstvo za rad tvrdi da nijedna porodilja nije oštećena novim Zakonom o finansijskoj podršci porodici koji se primenjuje od 1. jula 2018. godine.
Ministarstvo za rad: Nijedna porodilja nije oštećena novim Zakonom o finansijskoj podršci porodici
Foto: Pixabay
"Pravo na naknadu zarade za vreme porodiljskog odsustva, odsustva sa rada radi nege deteta i odsustva sa rada radi posebne nege deteta ostvaruje se u skladu sa važećim Zakonom o finansijskoj podršci porodici sa decom i nijednoj porodilji koja je otpočela porodiljsko odsustvo po zakonu koji je važio do 30. juna 2018. nije usled donošenja novih propisa umanjena, odnosno izmenjena naknada zarade ili ukinuto neko od propisanih prava te nijedna porodilja nije oštećena novim propisom. Porodilje koje su ostvarile pravo po novim propisima koji se primenjuju od 1. jula 2018. godine takođe se ne mogu smatrati oštećenim jer nisu prethodno ostvarile neko pravo da bi im ono bilo umanjeno", navodi Ministarstvo u reagovanju na tekst Insajdera.
 
Kako dodaju, najviše bi se mogle smatrati "oštećenim" više od 20.000 nezaposlenih porodilja kojima još uvek, zbog nedostatka budžetskih sredstava, ne može biti obezbeđena neka vrsta naknade zbog rođenja deteta osim roditeljskog dodatka.
 
Kako tvrde, veliki broj porodilja ostvaruje naknadu zarade u većem iznosu u odnosu na redovnu platu, jer su im sada u obračun uračunati svi prihodi na koje su platili poreze i doprinose u posmatranom periodu, a koji imaju karakter zarade.
 
"Veliki broj porodilja koje ostvaruju naknadu zarade u manjem iznosu, jer su radile kraći vremenski period ostvaruju i drugu vrstu naknade – ostale naknade po osnovu rođenja i nege deteta, ukoliko su u posmatranom periodu bile angažovane po osnovu 'fleksibilnih oblika rada' (različitih ugovora...) i u zbiru njihovi prihodi se ne razlikuju od prihoda koje su ostvarivale dok su radile", tvrdi Ministarstvo.
 
Oni dodaju i da iznosi roditeljskog dodatka su višestruko veći, a za treće i četvrto dete isplaćuju se i u dužem periodu, tačnije deset godina.
 
Izmene: Spušta se granica za dobijanje punog iznosa naknade 
 
Buduće mame će pre nego što otvore trudničko bolovanje, u radnoj knjižici morati da imaju najmanje godinu dana staža kako bi ostvarile pravo na naknadu u skladu sa zaradom koju su primale, pišu "Novosti".
 
Granica će biti postavljena na 12 meseci izmenama važećeg zakona, koji sada propisuje da je za puni iznos "bolovanja" neophodno 18 meseci neprekidnog rada.
 
Još jedna novina, navodi list, povoljna za žene sa visokim primanjima jeste to što će im se prosek na porodiljskom odsustvu obračunavati na osnovu pet prosečnih zarada umesto sadašnjih tri. Tačnije, moći će da prime pet republičkih proseka.
 
Kako "Novosti" nezvanično saznaju, ovo su dva predloga izmena Zakona o finanijskoj podršci porodicama sa decom, koji će se naći na dnevnom redu jesenjeg zasedanja parlamenta.
 
Radna grupa na čijem je čelu bila ministarka bez portfelja Slavica Đukić Dejanović, zaključila je da bi izmenama propisa trebalo da budu obuhvaćene mame preduzetnice, one koje su radile kraće od šest meseci i one koje su ostale u drugom stanju u prvom mesecu radnog staža.
 
Više od 13.000 mama u Srbiji oštećeno je primenom Zakona o finansijskoj podršci porodicama sa decom, koji je na snazi oko godinu dana. To znači da je svakoj trećoj mami umanjena zarada u odnosu na onu koju bi primala po starom propisu, pokazalo je istraživanje portala "Bebac".
 
"Insistiraću da izmenama zakona bude obuhvaćen što veći broj oštećenih, jer mislim da je to jedino pravedno rešenje. Poboljšanje će zavisiti od mogućnosti budžeta", rekla je Đukić Dejanović za "Novosti".
  • Jelena

    07.11.2019 14:43
    Sramota da ne moze veca biti
    Jos na sve ovo ,trudnica ( znaci 9.mesec trudnoce ako i stigne pre porodjaja ) mora sama da podnosi zahtev za ostarivanje naknade za vreme porodiljskog pa jos i ceka resenje 2 -3 meseca. Dakle ovo je takva sramota da nema dalje,ogorcena sam ovom drzavom, roditi dete u ovoj zemlji se kaznjava na ovakav nacin. A sta da radimo sa kreditima u ova 2 mesec dok cekamo cenjeno resenje ,odakle da namirimo rate za kredite koje smo podigli da bi toj deci obezbedili koliko toliko pristojan dolazak na ovaj usrani svet.
  • Sara87

    28.09.2019 08:53
    Sramota
    Sta je sa trudnicama koje imaju rizične trudnoće. Radim nekoliko godina za poslodavca dobijam korektnu platu, u blizanackoj sam trudnoći i mogu da biram da li cu da radim na štetu svoje trudnoće ili ću posle porođaja imati mizeriju za dve bebe. Osećam se kao da mi je oteto pravo da brinem kako treba o svojoj deci. Zašto se polazi od toga da se ženama mogu skresati primanja i da će neko drugi finansiski da brine o njima i deci. U mom slučaju ja donosim većinu prihoda za porodicu. Sta ce biti sa mojom porodicom 12 meseci od kako se porodim. Uskraćeno nam je pravo da se oslanjamo na svoja primanja. To se ne može nazvati naknadnom 100% zna se šta je naknada 100%
  • Ja

    23.09.2019 16:21
    ?????
    A zašto kasni plata porodiljama?Ja imam i kredit i rste i kako da ih platim kad nedobijam platu??????Pet godina unazad ja sam primala platu redovno i sad sipak

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija