Najbolji rezultati mature u školama u Vojvodini

Osim odeljenja za talentovanu decu pri gimnazijama, najbolje rezultate male mature imaju škole u Vojvodini, pa tek onda u prestonici.
Najbolji rezultati mature u školama u Vojvodini
Foto: Pixabay
Najgore su se pokazale osnovne škole u Borskom, Kosovskom i Jablaničkom okrugu, pokazuju zvanični rezultati male i velike mature Ministarstva prosvete, piše Blic.
 
Ubedljivo najgori rezultat sa kvalifikacionog ispita ima osnovna škola "Petar Tasić" u Leskovcu, sa svega ostvarenih 5,44 boda, a odmah pored nje nalazi se škola u Babušnici "Dobrinka Bogdanović", čiji su učenici u proseku ostvarili rezultat od 6,35 bodova. 
 
Treći najgori uspeh sa 7,13 bodova ostvarila je škola "Vladimir Nazor" u Lipljanu na Kosovu i Metohiji.
 
Najbolje rezultate uglavnom nose škole za talentovanu decu. Takva je Prva kragujevačka gimnazija sa 36,23 boda, a odmah pored nje je Gimnazija "Svetozar Marković" u Nišu sa 35,83 boda na završnom testu. Na trećem mestu nalazi se Matematička gimnazija u Beogradu i njeni učenici su osvojili 35,09 bodova.
 
Osim ovih odeljenja pri gimnazijama za talentovane učenike, na prvom mestu sa najviše bodova (34,25) stoji Osnovna škola "Jovan Jovanović Zmaj" u Sremskoj Kamenici, koju sledi Osnovna škola "9. maj" u Zrenjaninu sa 32,80 bodova. Za svega 0,72 boda manje, treće mesto je pripalo školi "6. oktobar" u Kikindi.
 
Prema rečima Dobrivoja Marjanovića iz Unije sindikata i nastavnika, završni ispit je bio daleko teži nego prethodne godine i sa ovim mišljenjem su se složile brojne kolege.
 
"Osim težine završnog ispita, generalno rezultati nisu dobri. Mislimo i da vlada jedna velika nezainteresovanost roditelja kada je u pitanju negovanje radnih navika kod dece u obrazovanju. Roditelji danas misle da je najvažnije detetu platiti privatne časove. Imate razrede u kojima samo jedno dete ima roditelja koji je visokoobrazovan. Rodielji u skladu sa dobrim i odgovornim nastavnicima moraju da budu u toku i da znaju šta se dešava sa decom. Da ih podstiču na učenje i da teže pravim idealima", kaže Marjanović.
  • Nastavnica

    27.07.2019 08:37
    @Mama
    Mama,
    Ne razumem poentu vaše poruke. Uspeh je evidentan. Tom uspehu i jesu doprineli privatni časovi, sigurno. Ali sam ubeđena i da su kolege dale 1000%. Znam da su se u toj školi organizovale pripreme subotom još od oktobra. Umesto da se radujete uspehi Vaše dece i njihovih nastavnika, Vi zakerate. To nije ni lepo, a ni pristojno.
    A kad ste već istakli svoje visoko obrazovanje, šteta što i pismenost niste stekli isto, pa pišete “ne bih uspele”,
  • Marko

    27.07.2019 06:55
    Ne bi srpski prosvetar bio prosvetar da se ne bavi onim što mu i nije posao i svali sve na roditelje. Klasika.
  • Једна мама

    26.07.2019 21:40
    Мама
    Ја сам високо образована али градиво које деца уче је претешко. Моја деца имају развијене радне навике, врло су марљиве и дисциплиноване али без приватних часова не бих успеле да се изборе. Да напоменем да су ђаци школе Ј.Ј Змај из Сремске Каменице!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija