Okanović: Drastično povećan broj stradalih u udesima, potrebno više kamera i brutalna javna kampanja

Broj saobraćajnih nesreća ovog leta je drastično povećan u odnosu na lane i neće se zaustaviti, upozorava direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović.
On naglašava da je to danak nesprovođenja sistemskih mera i da je neophodno hitno krenuti u jaku, čak i brutalnu kampanju, koja će uticati na promenu svesti vozača i putnika, kao i na uvođenje video-nadzora na još više lokacija.
 
Prema rečima Okanovića, represivne mere su na maksimumu, saobraćajna policija stalno kontroliše učesnike u saobraćaju, a kazne su stroge. Međutim, naglašava, izostala je sveobuhvatna kampanja u javnosti o podizanju svesti učesnika u saobraćaju, kao i uvođenje saobraćajnog obrazovanja u škole, što je predlagano još pre deceniju. Tako je, dodaje on, deset generacija sistematski propušteno.
 
"Kada je prošle godine pooštren zakon, mi smo to pohvalili, ali i upozorili da će efekat biti od šest do 12 meseci, i to se i dogodilo. Dešava se da ulazimo u fazu gde nema straha od represije, a nivo svesti je ostao isti. Nažalost, neće na ovome stati, i možemo očekivati i više nesreća. Istrošili smo sve pravne kapacitete pooštravanjem zakona, tako da je rešenje jaka kampanja i omasovljavanje video-nadzora", naveo je Okanović.
 
Za vikend u udesima devet poginulih i 100 povređenih
 
Uprava saobraćajne policije MUP-a apelovala je danas na sve učesnike u saobraćaju da poštuju propise i tako sačuvaju svoj i tuđe živote. 
 
"Proteklog vikenda u saobraćajnim nezgodama u Srbiji život je izgubilo devet osoba, dok je 100 ljudi povređeno. Prve analize pokazuju da su najčešći uticajni faktori ovih saobraćajnih nezgoda bili neprilagođena brzina, nepropisno preticanje, a simptomatično je i da veliki broj učesnika nije koristio sigurnosni pojas", ukazao je Aleksandar Radenković iz Uprave saobraćajne policije. 
 
On je istakao da saobraćajna policija od početka letnje sezone pojačano kontroliše saobraćaj, što će činiti i u narednom periodu. 
 
"Uprava saobraćajne policije još jednom apeluje na sve učesnike u saobraćaju da poštuju propisana ograničenja brzine, da koriste sigurnosni pojas na prednjem i zadnjem sedištu i da na put kreću isključivo ukoliko su odmorni i prave pauzu na svaka dva sata", poručio je Radenković.
  • Dzo

    01.08.2019 14:56
    Okanovicu kako se izjasnjavas povodom presude sinu Zeljka Mitrovica? Ajde reci nesto povodom toga ako smes. Mlatis praznu slamu u drzavi sa selektivnim pravnim sistemom.
  • Slavija

    30.07.2019 20:51
    A da se krene od kućnog vaspitanja?! Da objasniš detetu da auto nije za kur*enje, već da te prebaci sa jednog mesta na drugo. Da nije manje "faca" ako ne pije kada vozi. Da kada poveze nekog je odgovoran za život tog drugog, sve dok ne izađe iz auta. Da ne telefonira, dok vozi, jer nijedan razgovor nije toliko bitan da ne može da sačeka dok ne zaustaviš auto. Za ovo ne trebaju pare iz budžeta, već malo roditeljskog vremena
  • Oktanovic

    30.07.2019 18:39
    2000 din litar goriva, pa da vidis kako se vozi na vr' gasa.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija