Putnici se na avio-kompanije najviše žale zbog kašnjenja letova

Odsek za zaštitu prava putnika pri Direktoratu civilnog vazduhoplovstva Srbije, prošle godine primio je i obradio ukupno 278 reklamacija putnika.
Putnici se na avio-kompanije najviše žale zbog kašnjenja letova
Foto: Pixabay
Kako piše Politika, u prvih pet meseci ove godine bilo je 126 reklamacija, što je porast od 14 odsto u odnosu na isti period prošle godine.
 
Prema njihovim podacima, u 2018. najveći broj reklamacija putnika odnosio se na kašnjenje letova, njih je bilo 105, prigovora zbog kašnjenja ili gubitka prtljaga bilo je 59, a 48 zbog otkazivanja leta. Zabeleženo je i 27 reklamacija zbog uskraćenog ukrcavanja i 39 zbog nedoumica oko tumačenja zakona. 
 
U Direktoratu civilnog vazduhoplovstva navode da se staraju o primeni odredaba Zakona o obligacionim i osnovama svojinsko-pravnih odnosa u vazdušnom saobraćaju koje regulišu prava putnika u slučaju otkazanog leta, kašnjenja leta i uskraćivanja ukrcavanja, odnosno koje se tiču odgovornosti avio-prevoznika za transport njihovog prtljaga. 
 
Putnik koji smatra da je povređeno neko od prava koje ima na osnovu pomenutog zakona, treba prvo da se obratio avio-prevozniku, da mu podnese reklamaciju u pisanom obliku i to najkasnije u roku od 90 dana od dana kada je let obavljen ili kada je trebalo da se obavi, uz šta podnosi i odgovarajuće dokaze.
 
Ukoliko avio-prevoznik ne udovolji ili ne odgovori putniku u roku od 60 dana od dana podnošenja reklamacije, podnosilac ima pravo da prijavi povredu propisa Direktoratu civilnog vazduhoplovstva.
 
Prema aktuelnom zakonu, putnicima se garantuje minimum prava na naknadu štete i pomoć u slučaju ukraćivanja ukrcavanja ili otkazivanja letova ili kašnjenja letova, smeštanja u nižu klasu... Za kašnjenje leta, recimo, postoji nekoliko vrsta naknada, a iznos zavisi od dužine kašnjenja i dužine destinacije leta.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Nedelja ponosa u Beogradu od 2. do 8. septembra

Nedelja ponosa u Beogradu biće održana od 2. do 8. septembra, a program će obuhvatiti 30 događaja fokusiranih na nekoliko segmenata - prajd umetnost, pozorište, poezija i drag umetnost.