Stupio na snagu novi zakon koji treba da spreči lažna sniženja u radnjama

Šta su sezonska sniženja, rasprodaje, a šta akcijska prodaja, definisano je novim Zakonom o trgovini, koji je juče stupio na snagu.
Stupio na snagu novi zakon koji treba da spreči lažna sniženja u radnjama
Foto: Pixabay
 
Njime bi trebalo da bude sprečena česta pojava lažnih sniženja i rasprodaja.
 
Novi zakon tačno definiše period sezonskih sniženja od maksimalno dva puta godišnje. Sezonsko sniženje započinje između 25. decembra i 10. januara i 1. i 15. jula, te može trajati najviše 60 dana. Tako bi trebalo da se izbegne da se u isto vreme ista roba u jednim radnjama prodaje po nižim, a u drugim po redovnim cenama. 
 
Kada je u pitanju rasprodaja, osim što se jasno mora istaći redovna i snižena cena, trgovac je dužan da fizički odvoji robu koja je na rasprodaji. Roba koja je imala jednu cenu samo nekoliko dana, pa je onda navodno snižena, smatraće se obmanjujućom poslovnom praksom i trgovac će biti kažnjen.
 
Novim zakonom zabranjeno je i reklamiranje robe po sniženoj ceni koje ima u tako maloj količini da je očigledno da se namerava privlačenje kupaca kako bi kupili i drugu robu. Količina robe koja se prodaje po nižim cenama mora da bude 20 odsto, a ne po komad odeće ili par cipela.
  • Kaćanka

    31.07.2019 19:34
    Briga me za lazna snizenja, kaznjavati treba za svakodnevna poskupljenja!! Ionako ta snizenja vijaju lovatori, sirotinja via Buvljak!!
  • Zla...

    31.07.2019 14:15
    Rupa
    Posto svaki Zakon ima poneku rupu, bas me zanima koliko ce rupa smisliti nasi dovitljivi trgovci u ovom Zakonu ?! I da li ce "pljustati " kazne.
  • df4f

    31.07.2019 11:53
    ne bi me cudilo da ovo potraje godinu dve i onda sve po starom. kao zakon o pusenju na javnim mestima sto je trajao nesto malo i onda opet sve u dimu...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.