Hrvatska od Srbije traži milijardu evra; Guvernerka kaže da je to "ako prođe - prođe"

Guvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Jorgovanka Tabaković reagovala je na najavu iz Hrvatske o potraživanju milijardu evra sa kamatama na ime sukcesije.
Ona je izjavila da najave iz Hrvatske da bi mogli da potražuju depozite i staru deviznu štednju Jugobanke i drugih banaka vidi kao APP, odnosno, "ako prođe-prođe" i da će se NBS rukovoditi principom reciprociteta - "kako vi nama, tako i mi vama".
 
Na pitanje novinara da li smatra da su te najave iz Hrvatske deo grešaka ranijih pregovarača o sukcesiji, Tabaković kaže: "Neki ljudi se u poslu, pa i u međusobnim odnosima kada delite imovinu ranije zajedničke države, ponašaju po principu 'ako prođe - prođe, vredi pokušati'. Eto, tako doživljavam taj pokušaj".
 
Guvernerka dodaje da po pitanju svega što je učinjeno kada je reč o sukcesiji bivše SFRJ veruje da će i druga strana ispuniti svoje obaveze, kao i da im sve do sada što su uradili ne daje za pravo da se unapred ispunjava svaka obaveza, a da se ne računa na reciprocitet.
 
"Od onog što se zove povraćaj imovine naših preduzeća koja su imala predstavništva tamo, pa do onog prvog, osnovnog i najvažnijeg, a to je povratak naših građana tamo. Mislim da elementarno poštovanje traži od svih nas da se ponašamo po principu - 'kako vi nama, tako i mi vama'", poručila je Jorgovanka Tabaković.
  • Zorka

    02.08.2019 00:27
    Odšteta da, ali čija
    Hrvatska prvo da plati odštetu za genocid nad Srbima u II svetskom ratu i njegov dovršetak u vidu etničkog čišćenja Srba sa prostora na kojim su živeli vekovima braneći Evropu od turske invazije. I da osudi zločince koji i dalje uživaju privilegije kao nacionalni heroji a mnogi od njih su ubijali i decu. Pa kad se to uradi, onda da pregovaramo dalje.
  • Dzo

    01.08.2019 16:41
    Lepo si Jorgovanka unovcila svoj patriotizam. Gde god nas je tvoj bivsi sef branio filozofiranjem, tu Srba vise nije bilo. Bas te briga ti si lepo zasela, pa sad mozes kao UDBAski vojvoda da nam filozofiras....
  • Pawlle

    01.08.2019 08:06
    Na zalost i Ti si prosla,ako prodje prodje

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Vučić: Važno je da Vlada bude srpska

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prokomentarisao je tokom obilaska radova na Nacionalnom stadionu u Surčinu sastav nove Vlade koju je predložio mandatar Miloš Vučević.

Pojačan saobraćaj ka izletištima

U Srbiji se danas, zbog prvomajskog uranka, očekuje povremeno pojačan saobraćaj na putevima koji vode ka lokalnim izletištima, banjama, jezerima i ostalim turističkim mestima.