Mladi žele jakog lidera na čelu države, najviše veruju Irineju

Gotovo 60 odsto mladih smatra da je Srbiji potreban jak lider kojeg će narod slediti, dok je 2017. takav stav imalo 39 odsto, rečeno je prilikom predstavljanja Alternativnog izveštaja o položaju i potrebama mladih u Srbiji, čiji je autor Krovna organizacija mladih Srbije.
Mladi žele jakog lidera na čelu države, najviše veruju Irineju
Foto: Pixabay
Prema rezultatima istraživanja, sprovedenog od maja do jula, što se tiče poverenja mladih u ličnosti, pozitivnu ocenu na skali od jedan do pet dobili su samo poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Irinej, sa ocenom 2,1 i ministar omladine i sporta Vanja Udovičić sa dvojkom, dok je šef države Aleksandar Vučić dobio prosečnu ocenu 1,6.
 
U istraživanju je učestvovalo 1.238 osoba starih od 15 do 30 godina, među kojima 71 odsto smatra da u Srbiji ne postoji sloboda medija. Manje od četvrtine ispitanika ima pozitivnu reakciju na pominjanje Evropske unije, dok više od trećine reaguje negativno.
 
Ulazak Srbije u EU podržava 38 odsto mladih, što je za skoro pet odsto manje nego lane. U ovogodišnjem istraživanju je prvi put zabeležen veći procenat protivnika ulaska Srbije u EU među mladima, pošto takav stav ima 40 odsto ispitanika. 
 
Tek svaka četvrta mlada osoba smatra da bi se u Srbiji živelo bolje ako bi bila deo EU, dok gotovo isto toliko misli da bi život bio lošiji. Skoro dve trećine ispitanika planira da napusti Srbiju. Više od 60 odsto bi se preselilo u Zapadnu Evropu i Sjedinjene Američke Države.
 
Većina smatra da su lična poznanstva i kontakti i članstvo u nekoj partiji važniji za dobijanje posla od obrazovanja. Njihovo mišljenje je da je visoko obrazovanje diskreditovano lažnim diplomama i fantomskim privatnim fakultetima i da mladi odlaze u inostranstvo jer se tamo više ceni njihovo znanje.
 
Generalni sekretar KOMS Stefan Đorđević je izjavio da se tvrdi da postoji politička volja da se poboljša položaj mladih, ali da u Sektoru za omladinu Ministarstva za omladinu i sport radi samo devet zaposlenih. Iz budžeta tog ministarstva je samo 22 odsto predviđeno za mlade, dok je veći deo namenjen sportu. To znači da budžet za mlade predstavlja 0,09 odsto državnog budžeta Srbije, rekao je Đorđević.
 
Predstavnik Ministarstva omladine i sporta nije se pojavio na predstavljanju Alternativnog izveštajam, bez objašnjenja ili opravdanja, iako je bio pozvan, kazao je Đorđević.
 
"Ovo nije jedinstvena situacija jer već od početka godine su naši kontakti sa Ministarstvom omladine nepostojeći. Resorni ministar nema vremena da se sastane sa nama a stiče se utisak da je to zbog načina na koji izveštavamo o problemima mladih - zbog toga što ne guramo stvari pod tepih. Mi ćemo svakako poslati preporuke ministarstvu i nadamo se da će oni to uzeti u obzir, rešenje nije da se sakrivaju od javnosti", dodao je on za Danas.
 
Milorad Bjeletić iz Beogradske otvorene škole, koja je učestvovala u sačinjavanju izveštaja, dodao je da je problematično i to što Vlada nije imenovala pomoćnika ministra zaduženog za omladinu. Kako je rekao, već osam meseci Vlada Srbije nije našla za shodno da imeuje osobu kojoj će da bude posao da radi na rešavanju problema mladih. 
  • Sotir

    16.08.2019 09:00
    Uzorak od 1238 koliko se sećam uzimali su i CeSID, galup i ostali na nivou cele Srbije pred izbore i nisu nešto mnogo grešili
  • Trt

    14.08.2019 10:11
    @Botina

    A najmanje valjaju 'objektivni kritičari' koji leče svoje komplekse prduckavim generalizacijama.

    I naravno crkva, realno ko veruje u profitnu organizaciju koja prodaje 2000 godina staru maglu ne može ne biti debil.
  • Botina

    14.08.2019 07:14
    Novosadizam
    Ne valjaju mladi
    Ne valjaju penzioneri
    Ne valjaju stanovnici prigradskih naselja
    Ne valja Novo naselje
    Ne valja klisa
    Ne valjaju dođoši
    Ne valjaju neškolovani
    Ne valjaju školovani koji misle drugačije
    Ne valja crkva
    Ne valja škola
    Ne valja....

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija