Od 2021. obavezni katalizatori u vozilima na putevima Srbije, ugradnja i do 1.000 evra

Vozila na srpskim putevima od 2021. godine moraće da imaju katalizatore, piše Energetski portal.
Od 2021. obavezni katalizatori u vozilima na putevima Srbije, ugradnja i do 1.000 evra
Foto: 021
Tehnički pregled vozila od leta 2021. godine, objašnjavaju, usloviće građane da imaju katalizatore u automobilima i navode da su katalizatori neizbežan deo izduvnog sistema svakog novog vozila u poslednjih desetak godina.
 
Razlog leži u propisanim ekološkim normama o sastavu izduvnih gasova koje vozila moraju zadovoljavati.
 
Katalizatori uklanjaju prisustvo vode, ugljen diokosida (CO2), ugljen monoksida (CO - otrovan gas bez boje i mirisa), kao i nesagorelih ugljovodonika, koji doprinose stvaranju smoga, a takođe uklanjaju i okside azota koji su aktivni pri nastajanju kiselih kiša.
 
Upotreba katalizatora je, ističu, najefikasnija metoda uklanjanja štetnih gasova, a njihova efikasnost iznosi oko 90 odsto.
 
U maju 2020. stupa na snagu odredba prema kojoj će se prekoračenje dozvoljene količine izduvnih gasova sankcionisati, a njena primena počinje 5. jula 2021. godine.
 
Situacija sa velikim brojem vozila u Srbiji je takva da su katalizatori uklanjani da bi se povećala brzina, a zbog činjenice da taj uređaj sadrži u sebi platinu, nije bilo teško naći "majstora" koji je za isti za male pare izvadio iz auta.
 
Da bi se katalizator ponovo ugradio u auto, pošto će to od 2021. postati obavezno, ovo će koštati:
 
- od 100 do 1000 evra za katalizator, u zavisnosti od toga da li je reč u univerzalnom katalizatoru ili ne i da li je u pitanju originalni deo ili kopija
 
- sama ugradnja se plaća od 50 do 100 evra
 
Tako, na primer, za malo stariji model "Fijat punta" koji može da se kupi za oko 1000 evra, ugradnja katalizatora može da košta i do 350 evra.
 
Ovakva računica se mnogima neće isplatiti, pa možemo da očekujemo da će do 2021. godine veliki broj vlasnika polovnih starijih automobila pokušati da se istih što pre otarasi.
 
Ovo je računica za benzince. Ukoliko imate dizelaša, oni imaju DPF ili filtere partikularnih čestica, koji takođe služe za prečišćavanje izduvnih gasova. Ako ste ovo izvadili iz auta (ili možda kupili auto bez ovog dela, što nije nemoguće) ili ako vam je DPF ugašen, onda će vas ponovo postavljanje ili aktiviranje koštati između 700 i 2.500 evra.
  • Gstoš

    18.04.2021 11:52
    U Nemačkoj
    Ja imam auto bez katalizatora koji zadovoljava propisane vrednosti iduvnih gasova. Ne znam zašto kod nas MORA da se ugradjuje katalizator. Svi benzinci (naročito oni do 1400 ccm) ne prelaze propisane granice i bez katalizatora.
  • Boža

    31.01.2021 13:30
    Katalizator za 1000e
    Zapadna propaganda na čelu sa Nemačkom je da se svi otarasimo starih automobila i kupimo nove Opele, folsfvagene, fordove, mercedese i pomognemo razvoju posrnule zapadne ekonomije i automobilske industrije.
    Kao i sve ostalo po principu videla žaba da se konj potkiva pa hoće i ona.(setite se zakona o oružju gde Srbe treba razoružati ako hoće u EU)
    A surova stvarnost koja nikoga ne interesuje je da vozim Mercedes 190D iz 1988g,Nije imao nikada fabrički ugrađen katalizator, a auto vredi možda i manje od katalizatora, proglašen sam tehnološkim viškom,u porodici niko nema nikakvih primanja.
  • Baltazar

    31.01.2021 08:53
    Lopovluk
    Ovo je nedopustivo ! Ne smemo dozvoliti da im ovo prodje. Svi na ulice do pobede.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.