Sprečeno dalje oticanje mazuta niz reku Moravicu

Rekom Moravicom u Ivanjici pluta velika masna mrlja od mazuta, a kako je potvrđeno RTS-u, izlila se određena količina mazuta iz rezervoara za grejanje u Specijalnoj bolnici za rehabilitaciju.
U Ivanjici je proglašena vanredna situacija. Tokom noći istočene su preostale količina mazuta, a lokalnoj samoupravi u pomoć su pritekli iz Sektora za vanredne situacije i "Srbijavoda". Sprečeno je dalje nizvodno oticanje mazuta u Moravicu, a na reci su postavljene zaštitne mreže.
 
Mesto odakle curi mazut otkriveno je juče nakon što su prethodnog dana uočene masne mrlje u reci. Ulje za loženje sliva se niz padinu ispod ulaza u Specijalnu bolnicu za rehabilitaciju. U rezervoarima se nalazilo oko 70 tona mazuta pripremljenog za narednu grejnu sezonu.
 
Teren su obilazili predstavnici lokalne samouprave, vodoprivredne inspekcije i Ministarstva poljoprivrede.
 
"Ne mogu da pričam ni o posledicama, niti o tome da li će neko snositi odgovornost za ovo. Ono što je nama bitno kao lokalnoj samoupravi to je da stopiramo izliv mazuta u Moravicu, jer ta reka ide ka Arilju, Požegi i Čačku i može napraviti veliku ekološku katastrofu u celoj Zapadnoj Srbiji", rekao je zamenik predsednika opštine Ivanjica Momčilo Mitrović.
 
Prema Mitrovićevim rečima, iz cisterni mora da se istoči sav mazut, a tek onda da počne sanacija posledica na Moravici. Voda za piće je ispravna, jer se vodozahvat nalazi na oko 15 kilomatara uzvodno od mesta gde plutaju mrlje. 
 
"Što se tiče naše vode ona je potpuno sigurna, bezbedna, kao i do sada što je bila. Do sada nismo imali nikakvih problema. Što se tiče svega drugog, vodosnabdevanje je stabilno kod nas. Bilo je pitanje da li je stabilna situacija i u prilikama koje kači reka Moravica. Što se toga tiče mi imamo vodosnabdevanje jednim delom iz grada, drugim delom sa njihovog rezervoara u Maliču. Tako da ni jedno ni drugo ne dotiče ovu situaciju koja se desila", navodi direktor JKP "Ivanjica" Vladimir Bojanović.
 
Sa druge strane, dodaje Bojanović, apeluje da ne treba ni zalivati ni koristiti u bilo kakve svrhe vodu iz reke Moravice dok se ovaj problem ne sanira.
 
Masna mrlja pluta Moravicom kod Ivanjice u prethodna dva dana, a iz reke se širi neprijatan miris.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Preminuo novinar Bojan Tončić

U Beogradu je u 57. godini, nakon duge bolesti, preminuo novinar Bojan Tončić, saopštilo je danas Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS).

Uhapšen zbog pokušaja ubistva u Mirijevu

Policija u Beogradu je, u saradnji sa Višim javnim tužilaštvom, uhapsila M. P. (41) zbog sumnje na pokušaj ubistva, saopštili su danas iz Ministarstva unutrašnjih poslova.