Ministarstvo prosvete o padu na Šangajskoj listi: Oštra konkurencija, mnogo se ulaže

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja saopštilo je povodom pada Univerziteta u Beogradu na Šangajskoj listi da je konkurencija među univerzitetima širom sveta sve oštrija, ulaganja u nauku i visoko obrazovanje, posebno u Aziji, sve veća, tako da to što se srpski univerziteti nalaze na listi najuspešnijih može smatrati određenim uspehom.
 Ministarstvo prosvete o padu na Šangajskoj listi: Oštra konkurencija, mnogo se ulaže
Foto: Pixabay
Ministarstvo je navelo da je jedan od razloga pada to što naši univerziteti nemaju više nijednog naučnika koji se nalazi na listi najcitiranijih naučnika na svetu, a da taj kriterijum utiče sa 20 odsto na ukupan skor svakog univerziteta. 
 
Dodaje se i da se ukupno 30 odsto poena dobija na osnovu toga da li univerzitet ima naučnike, bilo među zaposlenima ili bivšim studentima koji su dobili Nobelovu nagradu ili Fildsovu medalju, a da dodatnih 20 odsto poena nosi broj radova objavljenih u časopisima Nature i Science i da su i po tom kriterijumu naši univerziteti loše pozicionirani. 
 
"S druge strane, kada se pogleda broj radova naših istraživača u časopisima sa SCI i SSCI liste, naši univerziteti su kotirani odlično. Po ovom kriterijumu, Univerzitet u Beogradu se nalazi čak ispred nekih univerziteta koji su među 100 najboljih na svetu", navodi se u saopštenju. 
 
Dodaje se da se od 2017. vode oblasne liste univerziteta u 54 oblasti i da prema tom rangiranju, 2017. godine Univerzitet u Beogradu bio je zastupljen u 18 oblasti, prošle godine u 27, a ove u 25 oblasti. Kada je u pitanju Univerzitet u Beogradu, najznačajnije pozicije ove godine drže oblasti: nauka i tehnologija hrane (50. mesto u svetu), rudarsko i mineralno inženjerstvo (92), instrumentalna nauka i tehnologija (134), metalurško inženjerstvo (179), javno zdravlje (180) i stomatološke nauke (187). 
 
Univerzitet u Novom Sadu je u tri oblasti svrstan u prvih 500 na svetu, nauka i tehnologija hrane (163), veterinarske nauke (290) i hemijsko inženjerstvo (485), a Univerzitet u Kragujevcu u dve oblasti klinička medicina (257) i matematika (489). 
 
"Pozicija univerziteta na Šangajskoj listi je rezultat višedecenijskog rada. Sve prethodno nam ukazuje da je potrebna ozbiljna reforma sektora visokog obrazovanja i nauke, i da u toj reformi, pored države, moraju da učestvuju i univerziteti", navodi se u saopštenju.
 
Ministarstvo je navelo da je pristupilo sveobuhvatnoj reformi finansiranja nauke, osnovan je Fond za nauku, i već je raspisan prvi poziv, kao i da je pre mesec dana usvojen i novi Zakon o nauci i istraživanjima. "Takođe, radimo na reformi finansiranja visokog obrazovanja, koja je evidentno neophodna. U poslednjih nekoliko godina je svake godine povećavan budžet za nauku, ali su svakako potrebna još veća ulaganja", navodi se u saopštenju. 
 
Ministarstvo je istaklo da očekuje da će svi ti koraci u narednim godinama pozitivno uticati na poziciju srpskih univerziteta na Šangajskoj listi.
 
"Univerzitet u Beogradu se na Šangajskoj listi za 2019. godinu nalazi između 401. i 500. mesta, što je znatno lošija pozicija u odnosu na prethodnu godinu (između 301. i 400. mesta). Univerzitet u Novom Sadu je zadržao poziciju između 901. i 1.000. mesta", navodi se u saopštenju.
  • Novi

    18.08.2019 01:51
    @Arhivator
    "Vojvodjani i nauka, ne ide nikako."
    A Pupin odakle je on? Moram te dopuniti: Naucnici vojvodjani koji rade u Vojvodini, to neide nikako.
  • Arhivator

    17.08.2019 17:30
    Za neupucene, rektorka BG univerziteta je Novosadjanka. Otuda pad. Vojvodjani i nauka, ne ide nikako.
  • Tanja

    16.08.2019 11:41
    Ko je lud da se ovde bavi naukom za sitne pare. Molite Boga za onu izreku " rodila me majka da budem pevaljka", a ja ću dodati i tzv. starleta i eto para vrlo brzo.E, jadne li države i motivacije mladim ljudima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija