Antonijević: Vučićeva poruka o biračkim spiskovima neodgovorna

Direktor Fondacije za otvoreno društvo Srbije Milan Antonijević izjavio je da je plan da okrugli sto na kojem učestvuju predstavnici vlasti i opozicije na Fakultetu političkih nauka u ponedeljak bude posvećen medijima, a da će naredna dva biti posvećena biračkom spisku i pravu birača da na izborima učestvuju bez pritiska.
Antonijević: Vučićeva poruka o biračkim spiskovima neodgovorna
Foto: Youtube (Screenshot)

On je u intervjuu za Radio-slobodna Evropa koji je objavljen danas ocenio da je poruka predsednika Srbije Aleksandra Vučića "evo vam spiskovi, pišite, dopisujte imena, šta god hoćete i koliko hoćete" neodgovorna i da nipodaštava rad Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu koje želi da se na kvalitetan način bavi biračkim spiskovima.

"Treba srediti sve ono što izaziva sumnju građana u legitimnost izbora. Građani ne treba sebi da postavljaju pitanje da li je, kada izađu na izbore i daju svoj glas nekome, taj glas podjednako snažan kao glas nekoga ko ne živi i nije glasao u Srbiji, a ipak se takav listić našao u toj kutiji", ocenio je Antonijević.

Upitan o mogućnosti da Savez za Srbiju ne učestvuje na okruglom stolu, Antonijević je rekao da se otvara izuzetno značajna tema i da je dovoljna motivacija svim političkim strankama da se pojave ako žele ravnopravan politički život i borbu tokom izborne kampanje i ako žele da se mediji urede na drugačiji način.

Na pitanje da li se posle dva okrugla stola u Srbiji menja atmosfera na političkoj sceni ili je incident tokom protesta ispred Predsedništva sve vratio na početak, Antonijević je rekao da se boji da samo naivan čovek u Srbiji može da bude u potpunosti optimista.

"Vidimo neke promene, vidimo želju da se sedne za sto i da se razgovara. Efekti ovih dijaloga videće se u promenama tokom predizbornog perioda. U narednih šest ili više meseci zaista se mora dokazati da je promena moguća. U suprotnom, mislim da smo svi uložili jako mnogo vremena u nešto što neće imati efekte", istakao je Antonijević.

On je dodao da svrha dijaloga nije da se izbegne bojkot izbora, niti da se takva ideja podrži, već da se otvore pitanja zbog kojih bilo koji politički subjekt u Srbiji razmišlja o bojkotu.

Upitan o tvrdnjama da je to kvazidijalog i da koristi samo Vučiću, Antonijević je rekao da je i za vlast i za opoziciju podjednako teško da na takav način sednu i razgovaraju i da misli da u dijalogu "nema mesta za pobednike", već da pobednici treba da budu građani koji će dobiti uređeni politički život.

Na pitanje o tvrdnjama da iza svega stoji Zapad, Antonijević je rekao da otvorenog upliva nije bilo i da postoje jasni dokumenti koji pokazuju želju Evropske komisije da dođe do dijaloga.

"Kao civilno društvo, mi smo to na jedan jasan način čitali i poslali poruku da možemo na ovakav način započeti nešto što je dijalog. Imali smo komunikaciju sa svim liderima političkih stranaka mesec ili možda malo više pre prvog dijaloga, gde smo to najavili", istakao je Antonijević.

  • milicica

    18.08.2019 14:06
    samo da podsetim
    Da je 20 godina p0re sadasnje vlasti na glasackom spisku bila osoba kojoj je oduzeta poslovna sposobnost i kao takva nije mogla glasati iako je stalno trazeno da se skine sa spiska znaci i kod Milosevica, demokrata nekoliko godina i svi ste vi isti ali napadate i znate sta trebaju drugi a ne vi, pa Tadic je visio na tv a nije imao sta da kaze i poruci i zato niko nece nista menati isti ste svi
  • okrugli ringišpil

    17.08.2019 20:53
    Plaćeni ste Milane da se angažujete za tkzv okrugli sto vlasti i opozicije. znaš dobro da od okruglog stola neće biti pomaka i da Vučić neće uraditi ništa da se oslobode mediji, Vučićeve televizije, / sve su njegove izuzev N1 i Ns/ štampani / svi su njegovi izuzev Danasa i dva nedeljnika, biračlki spiskovi su sporedna stvar, Vučič neće odustati od kapilarnih glasovam batinaša,na glasačkim mestima, zastrašivanja zaoslenih u javnom sektoru da će ostati bez posla...
    i tako redom....
    Bojkot je jedino rešenje
  • Shimmy

    17.08.2019 20:01
    debilana
    Je institucija ili regija gde posaljes dete a vrati se debil.
    Posle savamale, medijske cenzure i mraka, i brdo druhih afera svako ko glasa bilo gde drugde nego na ulici je lud.
    BOJKOT!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.