Narodna stranka odlučila da bojkotuje predstojeće izbore

Predsedništvo Narodne stranke večeras je jednoglasno donelo odluku o bojkotu predstojećih parlamentarnih i lokalnih izbora.
Dosadašnji "dijalog" na Fakultetu političkih nauka, a naročito treća runda održana juče, pokazala je da ne postoji minimum volje na strani režima da se normalizuje politički život u Srbiji, ispune zahtevi stručnog tima protesta "Jedan od pet miliona" i omoguće fer i pošteni izbori, navodi se u saopštenju.
 
Izvor FoNeta rekao je da Narodna stranka definitivno ne izlazi na izbore na proleće sledeće godine, a očekivanja su da će vrlo brzo i druge članice Saveza za Srbiju (SzS) izaći sa istim stavom. Realno je očekivati da će identičnu odluku već u toku sledeće nedelje usvojiti i Pokret Dveri, tvrdi izvor FoNeta.
 
Javnost će, možda, imati više informacija o daljim delovanjima opozicije 23. avgusta, za kada je zakazan sastanak kome će prisustvovati svi koji su u decembru prošle godine potpisali zajednički dokument, saznaje FoNet.
 
Tom sastanku, koji će, kako javlja ova agencija, najverovatnije biti održan u prostorijama opštine Stari grad, trebalo bi da prisustvuju predstavnici opozicionih saveza, stranaka i pokreta koji su 14. decembra potpisali Zajedničke uslove za sprovođenje slobodnih i poštenih izbora. Tada su istakli da su, bez obzira na međusobne razlike, jedinstveni u stavu da će se ujedinjeno i sinhronizovano boriti za fer izborne uslove.
 
U ponedeljak je na Fakultetu političkih nauka (FPN) održan treći okrugli sto o izbornim uslovima, koji je bio posvećen medijima, a potpredsednik Narodne stranke Miroslav Aleksić ga je napustio, rekavši da su predstavnici vlasti banalizovali diskusiju. Posle prvog sastanka vlasti i opozicije, u organizaciji Fondacije za otvoreno društvo i FPN, odluku da više ne prisustvuje diskusijama, zbog toga što nisu otvorene za javnost, doneo je i predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas.
 
Ranije danas su organizatori protesta "1 od 5 miliona" pozdravili odluku nekih političkih organizacija da ne učestvuju na narednim okruglim stolovima i pozvali ostale predstavnike opozicije da učine isto, ali i da što pre proglase bojkot izbora. O bojkotu je prvi govorio Đilas, ocenjujući to ne kao pokretanje priče o neizlasku na naredne izbore, već na podsećanje o tome šta tačno piše u Sporazumu s narodom.
 
FoNet saznaje da je Demokratska stranka (DS) u načelu za bojkot, a SSP sigurno, ali i jedni i drugi čekaju sednice svojih glavnih odbora u septembru, kada se može očekivati odluka o neizlasku na izbore. Nova stranka neće izlaziti sa svojim stavom pre raspisivanja izbora.
 
Kada je reč o Pokretu slobodnih građana (PSG), FoNet saznaje da su u početku bili za izlazak na izbore, jer su neka istraživanja pokazivala da sa novim predsednikom Sergejem Trifunovićem imaju šanse da pređu cenzus. Izvori FoNeta iz vrha PSG navode da su zbog toga odlučili da sprovedu internu anketu, koja je pokazala da su članovi Pokreta većinom za izlazak na izbore, ali za sada nikakva odluka nije doneta.
  • milicica

    21.08.2019 15:09
    pa i sami znaju
    da su jadni nebitni i nikom nece nedostajati a cenzus ne prelaze a i nemaju sta reci
  • Jes

    21.08.2019 08:00
    Oni bojkotuju izbore, a mi da cekamo sledece i nadamo se da ce alek veliki da promeni uslove. More...
  • Pićuka

    21.08.2019 07:39
    Za sve one koji se gađaju cenzusima. Veoma je bitno da li je na izbore izašlo 35% ili 55% birača. Veoma je bitno da li građani nisu izašli na izbore ili ih bojkotuju. Bojkot izbora šalje jasnu sliku u svet kakva je politička i demokratska klima u Srbiji. U takvoj državi niko nije srećan.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.