Autobusi "Milošem Velikim" tek od oktobra 2020, kamioni ga izbegavaju i prave gužve na magistralama

Da bi autobusi mogli da promene trasu i voze novim autoputem "Miloš Veliki", moraće da sačekaju sledeću godinu, jer se prema važećim propisima novi redovi vožnje odobravaju jednom godišnje, pišu "Novosti".
Putnicima koji idu do Zlatibora, Nove Varoši i dalje ka Crnoj Gori, novi put bi znatno skratio vreme putovanja, ali prevoznici ne smeju da koriste novu saobraćajnicu jer bi na odredišta stizali mnogo ranije i morali da čekaju i po pola sata da bi ispoštovali polazak po aktuelnom redu vožnje, navodi list.
 
Mirko Vučinić iz poslovnog udruženja drumskog transporta "Panontransport", za "Novosti" kaže da nije moguće usaglasiti nove redove vožnje do proleća naredne godine, a da je početak obavljanja prevoza po njima moguć tek od oktobra 2020. godine.
 
"U skladu sa Zakonom o prevozu putnika u drumskom saobraćaju, Privredna komora Srbije usaglašavanje predloga redova vožnje radi jednom tokom kalendarske godine, po zahtevima prevoznika", pojašnjava Vučinić.
 
"Novosti" pišu i da kamioni izbegavaju Koridor 11 i koriste i dalje Ibarsku magistralu, zbog čega u "Putevima Srbije" razmatraju da i na tom putu počnu da naplaćuju putarinu za teretnjake. Milan Božović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja smatra da je to jedan od načina da se tranzitni saobraćaj prebaci na koridore, ali i da bi se teretnjacima mogao zabraniti prilaz ovim saobraćajnicama.
 
"Kod nas je problem što kamioni 'beže' sa autoputa i prave zastoj i gužve na magistralama, utiču na saobraćajne nezgode i na stanje puta, jer ga uništavaju. U mnogim evropskim zemljama su to rešili zabranama, pa kamioni mogu striktno da idu magitralnim putem, samo do mesta utovara ili istovara, i na autoput se moraju uključiti na najbližoj petlji. Za te prolaske oni dobijaju posebne dozvole. To je testirano i dalo je dobre rezultate", rekao je za "Novosti" Božović.
 
On zaključuje da se svrha koridora da preuzme tranzitni saobraćaj, da bi se rasteretila naselja od teretnog saobraćaja. Kako ističe, putarina od 2.500 dinara nije skupa, jer je to 15 litara nafte, a toliko kamioni potroše i u vožnji Ibarskom magistralom, jer je putovanje duže i kroz gužvu.
  • Valjevo

    21.08.2019 23:37
    Ja danas na auto putu video nekoliko buseva, Gaga turs , redovna linija Zlatibor Novi Sad
  • Smrdijanac

    21.08.2019 13:41
    Ne mere jerbo ce d'ispuca ajsfalt.
  • Jovan

    21.08.2019 12:50
    Redovi vožnje se odobravaju jednom godišnje? Kao da je to neko sveto pismo pa da ne može da se vanredno odobri novi red vožnje? Nemojte nas zajebava*i u zdrav mozak, a mogli ste dan pobede nad fašizmom da pomerite za jedan dan, pomerili ste i dan vojske (februar na april) sve to može samo ne može red vožnje autobusa? Eeeeeej!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija