Lončar: Smrt devojčice nema veze sa funkcionisanjem sistema, Hitna stigla za 12 minuta

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio da je Hitna pomoć iz Surdulice do devojčice kojoj je pozlilo na Vlasinskom jezeru, došla brzo.
Prema njegovim rečima, Hitna je stigla do devojčice, koja je kasnije preminula u bolnici, za 12 minuta. Lončar je kazao da bi u tom roku Hitnoj pomoći teško i u Beogradu i u većim gradovima da stignu bez obzira na veći broj ekipa i vozila.
 
Ministar je naveo da je deo nalaza obdukcije gotov, ali da se čeka i drugi deo nalaza, te da se prema prvim nalazima može zaključiti da je devojčica bila u teškom stanju.
 
"To je bila izuzetno ozbiljna i teška situacija. Postavlja se pitanje da se dete našlo u najsavremenijoj beogradskoj i evropskoj bolnici šta bi tada moglo da se učini. To je ono što možemo reći prema prvim nalazima", rekao je Lončar.
 
Lončar je istakao da devojčicina smrt nema nikakve veze sa funkcionisanjem sistema rada u zdravstvu, kao i da je nemoguće da se desi da neko odbije da izađe na teren kada primi poziv da je dvogodišnjoj devojčici pozlilo.
 
"Nije ovo posao kao neki drugi da ste u mogućnosti da nalazite opravdanja u nekim zakonima, pogotovu kada se radi o ljudskim životima, a ni zakoni ne mogu sve da urede", kazao je ministar i istakao da nema opravdanja da se ne pomogne detetu koje je zdravstveno ugroženo, jer je to ljudski.
 
Konstatovao je da je svakako potrebna bolja organizacija rada hitnih službi, te najavio da će od sledeće godine kada domovi zdravlja pređu u nadležnost Republike postojati jedinstven sistem i da će se u svakom trenutku znati gde su kola Hitne pomoći kako bi najbliža ekipa bez obzira kojoj teritoriji pripada, stigla na lice mesta da pomogne.
  • Nelogičnosti

    22.08.2019 11:49
    Svi znaju da postoje problemi u zdravstvu a najvise zdravstveni radnici i pacijenti. Bilo bi logično i očekivano da odgovorni to javno priznaju. Nelogično je poricati da tako nastala smrt nema veze sa sistemom. Nelogična je i tvrdnja da život nema veze sa sistemom. Šta sve treba da se desi da bi se problemi u sistemu priznali?
  • @Bb

    22.08.2019 10:56
    S obzirom da vi zvučite kao stara domaćica koja se nije puno školovala ni radila van kuće, sa unučićima koja je rešavala samo probleme oko dece, niste u mogućnosti da razumete šta je ovde napisano. Dovoljno je da razumete da se ovde nije govorilo da život u Srbiji nema nikakav smisao, već da postoji nepotrebno veliki broj ugrožavajućih faktora tokom čitavog života , kao posledica nemara, nesavesnosti i loše organizacije. To je i da dalje bolje od mnogih južnih zemalja, ali te zemlje ne bi trebale da služe kao referenca. Žao nam je što su vaša osećanja ostala povređena, ali znate, ipak ste bili na stranici komenata vesti o smrti devojčice, pa ste negde trebali i biti spremni na teške emocije. Osim ako ste na lekovima koji vam drže visok nivo raspoloženja bez obzira na dešavanja ko vas.
  • @Bb

    22.08.2019 10:24
    A zašto ne priznate sada da zapravo miislite da je ovde sve bolje nego u 99,9% država na planeti? Zasto se sada pravite skromni? Ma 'ajte. Pokušajte da razumete da narod koji komentarise vest o smrti devojčice ima pravo da pokaže depresiju, ljutnju na sistem. Ovo je takva kultura - još uvek. Sviđalo se to vama ili ne. I ne, takvi ne trebaju da idu kod psihijatra. Već takvi koji brane tuđa mišljenja i emocije i.koji šalju za iskazivanje istih.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija