Primena Pravilnika o prevozu dece odlaže se do 1. marta

Nova pravila za autobuse koji prevoze đake neće početi da se primenjuju od 1. septembra ove godine, kao što je najavljivano, već od 1. marta 2020. godine.
Primena Pravilnika o prevozu dece odlaže se do 1. marta
Foto: Pixabay
U Ministarstvu saobraćaja su odlučili da prolongiraju stupanje na snagu Pravilnika o načinu obavljanja organizovanog prevoza dece, zbog primedbi prevoznika da u kratkom roku koji im je dat, ne mogu da ispoštuju sve što se od njih traži. 
 
Ovaj propis predviđa da svaki takav autobus mora da ima ispravne sigurnosne pojaseve na svim sedištima, tapacirana sedišta, da autobusi budu žute boje i da vozači nose tamna odela i bele košulje sa kravatom.
 
U Ministarstvu navode da je predloženo odlaganje primene pojedinih odredbi, kako bi prevoznici imali dovoljno vremena da se prilagode odredbama pravilnika. U Ministarstvu saobraćaja kažu da, uzimajući u obzir dugogodišnju praksu u organizovanom prevozu dece kao i probleme u ovoj oblasti, ovim pravilnikom su po prvi put na jednom mestu propisana pravila kojih se moraju pridržavati prevoznici, kao i ostali u lancu koji učestvuju u organizovanom prevozu dece.
 
Odlaganje primene pravilnika tražilo je poslovno udruženje drumskog saobraćaja "Srbijatransport" iz Beograda.
 
Konstatuju da je ovo veoma važan pravilnik, da prevoznici podržavaju nameru institucija da se unapredi bezbednost saobraćaja, ali smatraju da pravilnik koji, kažu, nije donet u saradnji sa predstavnicima transportne privrede, nejasnoćama i nedoumicama može da prouzrokuje dodatne, a nepotrebne obaveze prevoznicima, bez efekata na uređenje obavljanja delatnosti i bezbednost saobraćaja.
 
Zato, kažu, nužno je izvršiti određene korekcije i promene, kako bi se postigao pun efekat uz minimalne troškove za prevoznike.
 
U resornom ministarstvu, održan je sastanak sa predstavnicima Kabineta predsednice Vlade, MUP-a i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, institucijama koje su sarađivale prilikom izrade pravilnika, posle koga je predloženo odlaganje primene pojedinih odredbi do 1. marta 2020. godine.
 
Predloženo je i da će se potvrda o tehničkoj ispravnosti vozila koja nije starija od 30 dana zahtevati samo za organizovani prevoz dece radi realizacije ekskurzije, nastave u prirodi, aktivnosti kulturno-umetnickih društava, sportskih klubova i slicno i precizno je propisano da je potrebno da vozač iskoristi pun dnevni odmor u trajanju od 11 sati pre započinjanja novog radnog dana.
 
Inače, pravilnik propisuje da se organizovani prevoz dece vrši isključivo autobusima koji su tehnički ispravni, koji imaju izvod licence za prevoz za autobus, koji su obeleženi posebnim znakom za organizovani prevoz dece, koji imaju ispravne sigurnosne pojaseve na svim sedištima, kod kojih su sedišta tapacirana dok se za obavljanje posebnog linijskog prevoza dece zahteva i da autobus bude žute boje.
 
U Ministarstvu dalje objašnjavaju da pravilnik propisuje da vozač koji upravlja autobusom mora da poseduje vozačku dozvolu odgovarajuće kategorije najmanje tri godine, da je koristio pun dnevni odmor u neprekidnom trajanju od 11 sati pre započinjanja radnog dana u kojem se obavlja prevoz, kao i da poseduje kvalifikacionu karticu vozača za obavljanje poslova profesionalnog vozača.
 
  • Prevoznik

    25.10.2019 19:16
    Pitanje
    Ovim poslom se bavim vise od 20god,mnogi zakoni su se menjali i morali smo da ih sledimo ili...naravno da se pridrzavam ali isto i pitam nadlezne gde ste kada gorivo poskupljuje iz godine u godinu a cena prevoza se nemenja?Gomila para i sada ode za licence,vozacke jer boze mili tako je u Evropi pa brzo i mi.Svi autobusi zuti ok ,nije strasno nasi su svi vec zuti od puteva i prasine koji su daleko od evropskih.I jos samo jedno hoce li nam drzava ofarbati ili dati neku pomoc za farbanje autobusa?Hvala .
  • @kokakole

    23.08.2019 09:17
    Odgovaram na "prozivku" vezanu za odelo. Imam ih. Nekoliko. Čak ih ne nosim samo na svadbama i sahranama. Ne pišem iz Srbije trenutno ali to ne umanjuje moju brigu da moje ili vaše dete bude bezbedno na putovanju. Tome će i odelo sa kravatom da doprinese - verovali ili ne.

    Verujem da je rok dat prevoznicima bio razuman i isto tako verujem da nisu ni pomišljali da ga primene. Sankcije zemlje u kojoj boravim bile bi da se oduzme licenca prevozniku ne samo za prevoz dece već za celokupan drumski saobraćaj (možda bi mu dozvolili da negde u brdima tera traktor sa prikolicom). Zabrana bi stupila na snagu sada i odmah. Na stranu što bi morao da plati ekstremno visoku kaznu pri tom.

    Samo u Srbiji može a ne mora. Svako dobro.
  • Pera

    23.08.2019 02:09
    Konacno. Bar malo reda u prevozu dece.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.