Utajili milijarde izbegavajući ekološku taksu, podnete prekšajne prijave

Deo uvoznika proizvoda na koje se plaća ekološka taksa lane su zaobišli ovu obavezu.
Utajili milijarde izbegavajući ekološku taksu, podnete prekšajne prijave
Foto: Pixabay
Podaci Agencija za zaštitu životne sredine pokazuju da je van budžeta Fonda za zaštitu životne sredine ostalo čak 4,8 milijardi dinara. To su postigli tako što nadležnima nisu dostavljali tačne podatke o uvezenim količinima proizvoda. Među najneiskrenijima, kako kažu u Agenciji, bili su uvoznici automobila i automobilskih guma, prenose Novosti.
 
Agencija za zaštitu životne sredine do ovih podataka je došla zahvaljujući softveru koji je ukrstio podatke Uprave carina i brojke koje su njima dostavljene. Sada podnosi prijave protiv uvoznika proizvoda koji nakon upotrebe postaju posebni tokovi otpada. Inače, Agencija godišnje prikupi oko deset milijardi dinara od ove takse.
 
"Kompanije imaju zakonsku obavezu da tačnu količinu uvezene robe prijave Agenciji. Mnogi to nisu učinili pa je za 2018. godinu podneto 1.961 prekršajna prijava. U periodu od 2016. do 2018. godine je spremno 357 krivičnih prijava protiv onih koji su lažirali podatke. Pokazali smo da takvo ponašanje nije moguće jer imamo softver koji je umrežio podatke sa carine i podatke kojima raspolaže Agencija. Ideja nije da bilo ko trpi represiju, već da se stvori fer utakmica na tržištu", kaže Filip Radović, direktor Agencije za zaštitu životne sredine.
  • Nena

    25.08.2019 07:57
    Opet neko muti
    Ako imaju softver koji pokazuje tacno stanje, zašto jednostavno po tom utvrdjenom stanju ne šalju rešenja i onda nema muljanja?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Možda uopšte ne bude bagremovog meda

Naglo zahlađenje i veoma niske temperature nepovoljno su se odrazile na pčelarstvo, a od prve bagremove paše praktično neće biti nikakvog prinosa meda.

Brnabić saopštila: Svi izbori 2. juna

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić izjavila je danas da je donela odluku da se prihvati zahtev stranaka opozicije da svi lokalni izbori budu održani zajedno sa beogradskim, 2. juna.