Država za bagatelu prodaje vina iz podruma Obrenovića, piće za reprezentaciju plaća 10 puta skuplje

Država Srbija vino i rakiju sa nekadašnjeg imanja Miloša Obrenovića u Smederevu, a sada svog, prodaje po bagatelnoj ceni od 100 do 350 dinara za litar, što je nekoliko puta manje od njihove prave cene.
Država za bagatelu prodaje vina iz podruma Obrenovića, piće za reprezentaciju plaća 10 puta skuplje
Foto: Pixabay
Tako bar stoji u javnom oglasu Uprave za zajedničke poslove republičkih organa, koji je sredinom jula raspisan, a njime je predviđena prodaja 6.586 litara vina i 11.703 rakije lozovače, komovice i jabukovače iz podruma "Zlatni breg", koji je sada u vlasništvu Vlade, piše Blic.
 
Kupci su nepoznati, ali poznato je da za male pare dolaze do kvalitetnih pića koja su, piše list, prepoznatljiva ne samo u Srbiji, već i u Evropi. Tu prepoznatljivost stvorio je pre 182 godine Miloš Obrenović, koji je i zasadio prvi čokot na svom letnjikovcu u Smederevu, a njegovim putem nastavili su i drugi članovi ove dinastije, koji su svoje vino slali na sve kraljevske dvorove.
 
Sada se situacija izmenila, pa umesto na dvorovima, ovo vino uglavnom završava kod vlasnika ugostiteljskih objekta, koji ga jeftino kupe, a papreno naplate gostima.
 
U isto vreme, dok Vlada za male pare prodaje svoje vino i rakiju, od drugih proizvođača ih kupuje za veliki novac za svoje reprezentativne objekte. Za te potrebe planirano je da se ove godine izdvoji blizu 19 miliona dinara i to 10,2 za vino i 8,6 za žestoka pića. Cena nekih od njih je i deset puta skuplja od onih pića koja su proizvedena u Smederevu, jer se za litar vina plaća od 800 do 1.500 dinara, a za rakiju od 900 pa do čak 3.000 dinara. Doduše, reč je o flaširanim proizvodima, a ovo koje država rasprodaje je u rinfuzi.
 
Enolog Danica Marković kaže za Blic da joj je neverovatno da se litar smederevskog vina prodaje za 100 dinara.
 
"Reč je o vinima sa dugom tradicijom i kvalitetom, pa ovakva cena može da bude za rubriku "verovali ili ne" jer ne može da pokrije ni osnovne troškove proizvodnje. Čak je i vinima najsumnjivijeg kvaliteta, koja se prodaju na divlje, cena viša. Vinogradarstvo je kultura koja traži izuzetno velika ulaganja i ne može se svako njom baviti. Ne kaže se džabe da vinograd traži slugu, a vino gospodara. U ovom slučaju izgleda da gospodara nema", kaže Markovićeva.
 
Vinograd sa voćnjakom, livadom i kućom knez Miloš je kupio u periodu od 1827. do 1829. godine za 4.500 groša od turskog spahije i podigao podrum. Nakon Drugog svetskog rata "kraljev vinograd u Smederevu" postao je državna imovina, kao i letnjikovac. Vinograd se danas prostire na devet hektara, a proizvede od 15.000 do 17.000 boca vina godišnje.
  • Nina

    01.09.2019 11:54
    Vince
    Sve je jasno!
    To oni iz vlasti kupuju kvalitetno vino i rakiju !
    Za svoje potrebe pa posle.....
  • Gradjanin

    01.09.2019 09:49
    Srbije
    Mogu li ja da kupim malo ?
  • Dejan

    31.08.2019 19:03
    Srb
    Samo daj srbinu narodnu imovinu i ima da je rasturi za kratko vreme,otisla i Beocinska fabrika cementa za tepsiju ribe,ovo ce za jos manje pare. Kleli ste u tita kako bilo tada dobro,ziveti na tudj racun, drustveni oblik imovibe naj gori oblik imovine, samo unistavaj do vrednosti nula. Bombardovanje je mala lekcija za samogenocidan narod,treba ovde jos zesca represija da se zna red,ovako ide kako ide

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija