Roditelji traže pravo da predlože ko će brinuti o njihovoj deci u slučaju smrti

U Srbiji je pokrenuta inicijativa "Naše dete - naša odluka" kojom se traži izmena Porodičnog zakona, kako bi roditelji dobili pravo da odrede potencijalne staratelje svoje dece u slučaju porodične tragedije.

Gordana Plemić iz udruženja "Roditelj" objasnila je u Novom danu TV N1 da u Zakonu trenutno ne postoji takva mogućnost, i da je inicijativa pokrenuta da kako bi se napravila mala izmena čime bi se svakom roditelju omogućilo da za svog života da predlog ko je to za koga bi voleli da se brine o njihovom detetu u slučaju tragedije.

"Apsolutno se ne menja uloga Centra za socijalni rad. On ostaje neko ko donosi konačnu odluku. Mislim da bi ovo bila pomoć i njima. Roditelji iz svog okruženja znaju ko bi bio najpogodniji", kazala je Plemić, ističući da takva praksa već postoji u brojnim zemljama sveta.

Inicijativa je još prošle godine predstavljena Odboru za prava deteta Skupštine Srbije, i Plemić kaže da su naišli na pozitivnu reakciju, ali se od tada ništa nije dogodilo.

"Ponovo bi trebalo da se pokrene ta priča. Niko nije imao nešto protiv, ne znamo na kraju zbog čega stoji", kazala je Plemić.

Direktor Mreže organizacija za decu Srbije Saša Stefanović kazao je u Novom danu da se, prema važećem zakonskom rešenju, u slučaju smrti roditelja prvo traži mogućnost da starateljstvo nad detetom preuzme neko iz najbližeg okruženja, odnosno šire porodice.

"Imamo i puno dece kod koje iz drugih razloga dođe do izdvajanja iz porodice, i u tim slučajevima se preskoči bliža porodica, i ne traži se osoba oko koje možemo da gradimo priču i povratimo poljuljano poverenje u roditelje. Imamo u javnosti shvatanje da je hraniteljstvo rešenje (...) ali to je samo privremeno rešenje dok ne pomognemo porodici da se dete vrati. Ovako gubimo vreme i mogućnosti da se dete vrati, ili dete završi u instituciji", upozorio je on.

Komentarišući podatak da potencijalni usvojitelji najčešće žele dete do dve godine starosti, svetle puti i bez većih zdravstvenih problema, Stefanović je kazao da na taj problem treba gledati iz perspektive deteta - tražiti najbolje roditelje za dete, a ne "da se pojavimo, pa da biramo".

"Ne smemo da postavimo priču koliko usvojitelj čeka, nego koliko dete čeka. Ako je beba, brzo se desi, ako je starije niko o njemu neće da preuzme brigu", upozorio je on.

  • ns

    01.09.2019 20:54
    To je u interesu dece i treba nasi sto.pre da usvoje takav zakon. Ja jesam vec odredjena za decicu koji sad zive preko okeana. Od rodjenja su me roditelji pitali i upisali.to.je tamo obavezno i normalno. Ovako.muljaju i nisu im deca na.prvom.mestu nego.opet pare i neki zaradjuju na tudjoj muci.budi se Srbijo...
  • Multipli otac

    01.09.2019 19:41
    Partija će o njima da brine.
    Naročito sada, kada su po zakonu svi dobrovoljni donatori organa.
    Izgledam vam oštar?
    E, pa razmislite malo.
    Ionako sada znamo gde su nam sva rođena deca, i sve je tako divno i uređeno.
  • Hm

    01.09.2019 19:12
    Potpuno podržavam.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Konkurs za posao u zatvorima u Srbiji

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija raspisala je danas konkurs za prijem u stalni radni odnos u deset kazneno-popravnih ustanova 32 pripadnika Službe za obezbeđenje.

Đilas: Opozicija da povuče svoje izborne liste

Lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas pozvao je opoziciju da povuče svoje liste za lokalne izbore 2. juna, jer je jasno "da ne postoje ni minimalni uslovi za održavanje legalnih izbora".