Šarčević: U prosveti je bilo ozbiljnih povećanja plata

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je danas da smatra da skraćenje časova na 30 minuta početkom nove školske godine koje je najavila Unija sindikata prosvetnih radika, koja traže nastavak progovora oko platnih razreda, predstavlja borbu za poziciju između reprezentativnih prosvetnih sindikata.
Šarčević: U prosveti je bilo ozbiljnih povećanja plata
Foto: Youtube (Screenshot)

"Možemo da sednemo da razgovaramo, mogli smo i u junu. Pre svega, oni znaju da taj posao obavlja kabinet premijerke, da je angažovano Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave kao i druga ministarstva", kazao je Šarčević tokom gostovanja na Radio-televiziji Srbije (RTS).

Šarčević je istakao da pored Unije sindikata prosvetnih radika postoje još tri velika reprezentativna sindikata u prosveti, a da nijedan od njih problemu platnih razreda nije pristupio na taj način.

On je istakao da ne može da razume zbog čega školska godina mora da počne sa skraćenjem časova jer je, kako je kazao, u poslednje tri godine bilo četiri povećanja plata, a najavio je i peto.

"To su zaista ozbiljna povećanja plata, to znaju prosvetni radnici tako da ne verujem da će se skraćenje časova omasoviti", kazao je Šarčević.

Deo prosvetara najavio štrajk za prvi dan školske godine

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije stupiće u štrajk na početku nove školske godine, 2. septembra, najavila je predsednica tog sindikata Jasna Janković i objasnila da će časovi biti skraćeni na 30 minuta, a biće organizovani i protesti širom Srbije.

Janković je rekla da je cilj protesta uspostavljanje socijalnog dijaloga i želja da se sa nadležnima "sedne za sto".

Sindikalci će se 2. septembra okupiti u "pet do 12" ispred Ministarstva prosvete u Nemanjinoj ulici u Beogradu.

"Od toga kakva će reakcija biti i da li ćemo konačno sesti za sto i razgovarati o našim problemima zavisi nastavak štrajka", kazala je Janković.

 Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije u zvaničnim protestnim zahtevima traži hitan nastavak pregovora i stupanje na snagu pravednih platnih razreda, koji će popraviti položaj zaposlenih u obrazovanju.

  • Milan

    02.09.2019 14:04
    Nezna te
    U prozfeti n nema viskova zapozlenih jer se placa po normacasovima a ne po zaposlenom. A problema ima vise nego galidnih stvari. Prica o viskovima sluzi da se neprica o pravim problemima.
  • Ilija

    02.09.2019 10:33
    Nesa Bg
    Upitno je da li ima viskova u prosveti i u kojim profilima? U Gimnaziji Jovan Jovanovic Zmaj informaticari predaju matematiku, cak i matematiku za matematicki specijalizovana odeljenja. Kada informaticar predaje Geometriju (koju na fakultetu nije ni video), normalnom coveku je sasvim jasno gde smo stigli. To je kao da je predaje srednjoskolac (jer se informaticar s geometrijom poslednji put susreo upravo u gimnaziji) Za sada ima nastavnika drustveno-humanistickih predmeta, ali je pitanje trenutka kada ni njih nece biti. Da li znate da profesori istorije odlaze u inostranstvo da bi radili kao vozaci (na tim poslovima imaju minimalno pet puta vecu platu nego u nasim sugavim skolama)!?
  • cas

    02.09.2019 08:12
    A da li ministar zna kad je dao GO svojim prosvetnim radnicima. Ajmo malo da vidimo ko radi posteno i zasluzuje platu a ko putuje u vreme kad bi morali da budu u skoli pa cak i drze nastavu. sve te svoje slobode i krsenej radne discipline objavljuju na drustvenim mrezama. ja znam za 2019 godinu za 10.profesora koji ne postuju svoj GO vec letuju zimuju po svom nahodjenju. kazna otkaz sto hitnije...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija