I prodavnice sve teže pronalaze radnike, naročito mesare

Odeljenje delikatesa neće raditi u popodnevnim časovima, zbog nedostatka radnika.
I prodavnice sve teže pronalaze radnike, naročito mesare
Foto: 021.rs
To obaveštenje potrošačima jednog trgovinskog lanca, možda je iznenadilo kupce, ali ne i za ljude koji se bave trgovinom. Naime, gotovo da nema veće prehrambene trgovine da ne traži radnike. Na svim pozicijama, a naročito na odeljenjima gde se prodaje meso, suhomesnati proizvodi i sirevi. Konkursi su stalno otvoreni.
 
"Poslednjih nekoliko meseci imamo osetno manji broj kandidata za te slabo plaćene poslove u ugostiteljstvu i trgovini. Maltene i da nema zainteresovanih. Ko hoće da radi, sada postoji otvorena mogućnost za sezonske poslove, gde je zarada mnogo veća. Uz to, došlo je i nekoliko stranih kompanija u našu zemlju. One se bave proizvodnjom, i to zadovoljava neke kriterijume radnika sa srednjom stručnom spremom. A, nude im i veću platu, nego što mogu da dobiju u trgovini. Mlađa populacija odlazi na sezonske poslove u Hrvatsku, Sloveniju, a naročito Grčku. Muškarci se sve više odlučuju za Slovačku i Češku", kaže za "Novosti" potpredsednica Samostalnog sindikata trgovine Srbije Vida Janković.
 
Prema rečima Janković, mladi najviše gledaju da odu u inostranstvo, jer je sada to mnogo otvorenije nego što je bilo ranije. Situacija je ista skoro kod svih trgovinskih lanaca, ali ne samo prehrambenih već i tamo gde se prodaju tehnika, garderoba, obuća...
 
"Najveća tražnja je za odeljenja delikatesa, mesa, ribe i u pekari. To su specifična radna mesta. Teže je tu naći kandidata. Posao je u odnosu na ostale pozicije naporniji, zahtevniji i fizički i psihički. Plata na ovim odeljenjima je u proseku oko 35.000 dinara. Ove linije imaju nešto veću zaradu u odnosu na druge. Mnogi trgovci su upravo zbog toga i došli na ideju da podignu plate ljudima koji rade na odeljenjima mesa i u pekari", ističe Janković. 
 
Sagovornica "Novosti" ističe da male plate i radno vreme najviše odbijaju mlade da rade.
 
"U velikim sistemima radnici su prijavljeni, zarada je redovna, u odnosu na recimo manje radnje i firme, ali ni to ih više ne privlači", jasna je Jankovićeva.
 
Da najviše nedostaje mesara i onih koji bi radili na liniji delikatesa, potvrdili su "Novostima" i u jednom trgovinskom lancu. Problem sa pronalaženjem radnika imaju sigurno više od dve godine.
 
"Ljudi traže da rade sezonske poslove, na crno, jer imaju veću zaradu. Brža zarada sada je prioritet. Uz to, dosta fabrika se otvorilo po Vojvodini, pa posao traže i tamo. Ima i dosta novih velikih trgovinskih lanaca koji nude bolje uslove rada i veće plate", kažu nam u trgovini. 
  • Novica

    04.09.2019 01:05
    90% privatnika kod nas pati od komplexa i onda kad oseti pare pre ces mu izvaditi zub nego svoju normalnu platu!
  • Lola

    03.09.2019 14:19
    Perač sudova u Austriji zarađuje 1350 evra mesečno plus tri obroka dnevno i smeštaj.
  • Kasir

    02.09.2019 22:42
    Eh
    I nana kasirima nije lako, vodis svoje odeljenje i plus na kasi i jos pomazes drugim odeljenjima, a plata mala.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija