Trivan: Građani, ne palite strnjiku

Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan pozvao je građane da se prestanu sa praksom paljenja strmnih useva na otvorenom prostoru.
Trivan: Građani, ne palite strnjiku
Foto: Pixabay
"Ne palite strnjiku, ne igrajte se vatrom", apelovao je Trivan, a saopštilo to ministarstvo, ukazujući da decenijska praksa u Srbiji da se biljni ostaci na usevima uništavaju požarom, često ima pogubne posledice po biodiverzitet, imovinu i živote ljudi.
 
Kampanja "Ne pali strnjiku!" ima za cilj da u javnosti probudi svest o tome da je spaljivanje strnjike višestruko štetno, i da zajedno sa drugim nadležnim organima i institucijama doprinese iskorenjivanju te prakse.
 
"Ovakva metoda štetna je i za one koji pale svoje useve, jer usled požara nastalih paljenjem strnjike potpuno se uništavaju mikroorganizmi u prvom sloju zemljišta, zbog čega ono gubi svoju plodnost i smanjuju se prinosi", ukazao je Trivan.
 
On je dodao da se spaljivanjem strnjike ne smanjuje se samo kvalitet zemljišta, već se požar neretko proširi na okolinu uništavajući čitave ekosisteme, a predstavlja pretnju i za ljudske živote.
 
"Bilo je slučajeva da su u ovakvih požarima stradali i oni koji ih izazvali paleći strnjiku na usevima, zbog čega se mora probuditi svest da je paljenje strnjike opasno i veoma štetno", istakao je ministar.
 
Trivan je podsetio na prošlogodišnji požar u Specijalnom rezervatu prirode "Stari Begej - Carska bara" kada je preko 800 hektara površine nacionalno i međunarodno značajnog zaštićenog područja gorelo u vatrenoj stihiji koja je izazvana paljenjem strnjike.
 
Kako se navodi u saopštenju, kampanju realizuje to ministarstvo zajedno sa Programom Ujedinjenih nacija za razvoj - UNDP i Lovačkim savezom Srbije, i u saradnji sa Specijalnim rezervatom prirode "Stari Begej - Carska bara".
  • Ovdašnji

    05.09.2019 17:31
    Od strnjike ne vidi šumu
    Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan se zabrinuo za strnjiku, ali ga nimalo ne brine
    seča stabala na Fruškoj Gori, otimanje vode sa Stare Planine, izgradnja hidroelektrana bez dozvole, a da ne pominjem seču stabala na jugu Srbije koju rade Albanci, upadom naoružanih grupa, sa poluautomatima oko vrata - a na sve to niko ne reaguje jer očigledno nismo država.
    A samim tim ni on nije ministar.

    Od strnjike ne vidi šumu.
  • .

    05.09.2019 10:44
    /
    Posalji ti lepo njima inspekciju bato, cija njiva vidis da je spaljena pa lepo prvo 30 dana zatvora pa onda novcana kazna pa zabrana bavljenja poljoprivrednom delatnosti godinu dana.
  • Kazna

    05.09.2019 10:19
    Svakog ko pali zestoko novcano kazniti jer je nas covek najosetljiviji na novac

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija