Šarčević: Sve škole će imati robote i dronove

Sve škole u Srbiji naredne godine biće opremljene malim robotima i određenim brojem dronova, koji će biti namenjeni učenicima koji bi trebalo da ih koriste da programiraju, stiču znanja i uče kroz igru, najavio je za "Kurir" ministar prosvete Mladen Šarčević.
Šarčević: Sve škole će imati robote i dronove
Foto: Pixabay
Upravo to je, kaže Šarčević, jedan od procesa digitalizacije, ali i deo programa predmeta informatika.
 
"Već 25 odsto škola ima te robote koji služe da deca vežbaju informatičke veštine kroz nove predmete, tj. programiranje. Dakle, učenici programiraju rad tog robota - autića, takozvanog M-bota, da se kreće po zadatoj liniji ili na sličan način", izjavio je ministar.
 
Prema njegovim rečima, Britanski savet im je u svemu tome bio najbolji saradnik.
 
"Više od četiri miliona funti, koje nam oni doniraju, biće raspodeljeno u šest školskih uprava Srbije", rekao je Šarčević.
 
On je naglasio i da će u februaru biti i druga raspodela nakon čega će oko 70 odsto obrazovnog sistema biti opremljen tim robotima, i izrazio nadu da će do početka naredne školske godine sve škole u Srbiji biti njima opremljene, piše "Kurir".
 
Ministar je dodao da se u nekim državama koriste i dronovi, i da će "napraviti neku aktivnost da oni idu na budžet u okviru opreme", dok će za jedan broj tražiti donatore, kao što je bio slučaj i sa robotima. Prema njegovim rečima, to će se odnositi na osnovne škole i gimnazije, a neke srednje škole već imaju razvijene slične modele.
 
"Pokušavamo da stignemo neke razvijene zemlje i moramo svi da se angažujemo. To deca već lepo rade, zreliji su i zato smo napravili tim sa ciljem da se informatika uvede kao obavezan predmet za učenike od prvog do četvrtog razreda", zaključuje Šarčević.
  • Ćofi

    11.09.2019 07:40
    /
    Ala sad pred izbore obećavaju. Imaćemo i svemirski program.
  • .

    10.09.2019 15:12
    /
    Ja podrzavam ovu zamisao jer sam se licno uverio kako kod dece interesovanje za tehnologiju i umetnost poraste na "milion pitanja u sekundi" onog momenta kad im prezentujes skupe igracke kao sto su dron sa kamerom.

    Nije lako zainteresovati decu, odnosno pridobiti njihovu paznju, pogotovo ne koristeci zastarele pedagoske metodologije koje lenji i nesposobni nastavnici forsiraju.
  • e-dnevnik

    10.09.2019 12:58
    zasto je za e-dnevnik neophodan jmbg ucenika, jmbg roditelja, e-mail roditelja, br.mob roditelja?!
    Deca upisana u stednje skole vec imaju svoj jedinstveni broj, ko ovde skuplja podatke za kredite, lizinge, glasace, muljanje sa elektronskom postom?!
    I sad ce u martu da opet dobiju jedinstven broj za pravenje?!
    Koga vi zajavate?!
    Krali zadatke a kao nece baze podataka!
    A vec cure podaci iz pojefinih istanova , recimo Crveni krst Medvedja
    pa jel su usli u stampariju gde su stampani listici sad za Medvedju i jos se hvale snimkom
    Pa zar je moguce da nikom ni od roditelja ni nadtavnog osoblja ovo ne smeta?’
    Nastavnici informatike?
    Direktori?
    Nista?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija