Sloga: Zakon o radu u rukama kriminalaca, muljatora i biznis mešetara

Udruženi sindikati Srbije "Sloga" pozvali su sve zaposlene širom Srbije kojima se nudi da zbog nekakvog programa rešavanja tehnološkog viška u svojim preduzećima dobrovoljno pristanu na prelazak u druge firme, da dva puta dobro razmisle pre nego se odluče na takav korak.
"Odgovorno tvrdimo na osnovu dosadašnje petogodišnje analize sprovođenja Zakona o radu u praksi da je taj zakon samo oruđe u rukama poslodavačkih kriminalaca, muljatora i biznis mešetara koje štite korumpirani političari iz vlasti u čijim je rukama inspekcijski i pravosudni sistem. Kako drugačije oceniti to što su bivše radnice slovenačke firme 'Fori Textile' ostale bez posla i otpremnina, jer su kroz navodno rešavanje viška zaposlenih upućene da rade u drugu firmu 'Fori Products' gde su ubrzo dobile otkaz i tako ostale i bez posla i bez prava na opremninu", navodi Sloga u saopštenju, a u vezi sa tekstom koji je objavio portal Radnik.rs.
 
Kako navodi Sloga, umesto da dobiju pomoć Ministarstva rada i inspekcije, radnice su dobile hladan tuš u odgovoru gde se oni (institucije) pozivaju na zakon po kome je zaposlenom omogućen rad kod drugog poslodavca i da tada nema pravo na otpremninu.
 
"Upravo je ovo to na šta smo kao sindikat oduvek upozoravali da neće valjati, jer je Srbija danas i dokazano totalno haotična zemlja kada je u pitanju tržište rada, za šta će nadamo se morati da odgovaraju svi oni koji su na posredan ili neposredan način učestvovali u nečemu što bi se moglo nazvati socijalni genocid nad svojim narodom", navodi Sloga.
 
Sindikati zaključuju da je ipak "najveća odgovornost vlasti i ljudi na položajima, pa sve do njihovih socijalnih partnera u liku prodržavnih reprezentativnih sindikata, koji nisu bili zainteresovani za sadržinu zakona i suštinu koju donosi, već isključivo za novac koji se dobijao učestvovanjem u radnim grupama za njihovu izradu".
  • novi dom

    10.09.2019 08:48
    po sadasnjem Zakonu o radu i da imate osnova za tuzbu sefa , direktora, nece dobiti sudski spor jer sudije su pre vise od 1.5 godine dobile.instrukcije od svevisnjeg da se ne.mogu osuditi direktori za mobing i krsenje prava radnika.ako.su clanovi SNS. Pa radnik.nema nikakva prava u ovoj drzavi pa i zbog toga odlazimo.
  • maja

    10.09.2019 08:44
    u rukama politicara
    Da ostavimo poslodavce sa strane,kriminal ide iz drzave.Kako se zaposljavaju
    u u Drzavnim preduzecima??Kupljeno diplome.300% vise zaposlenih,zaposleni
    u administraciji a ne za osnovnu delatnost,placaju se radna mest od 1000 do
    10000 evra,povezivanje staza,otpremnine se uzimaju po nekoliko puta itd.
    Kod poslodavca nista od toga necete dobiti prim. radi MK COMERC nece
    da zaposljava nikog s privatnih fakulteta vec samo s drzavnih dok drzava
    uzima samo s kupljenim diplomama.
  • Arapi,Burazer,drugi

    10.09.2019 08:17
    Pa zakon je donet kad je svevišnji bio PPV a Mirin mali ministar rada.Po meni poslodavci nisu ništa krivi samo koriste ono što su im ovi omogućili,isto kao i za plate.Ako podignu minimalac razni ostali lokalni šerifi će ostati bez radne snage a to baš i nije uredu(vidi ko je glavni za Pećince i Zrenjanin).

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija