Digitalni udžbenici važe samo 380 dana, ne mogu da se nasleđuju

Digitalni nastavni dodatak, koji se u školama koje su informatički opremljene, koristi uz klasični udžbenik, ima rok važenja od 380 dana.
Digitalni udžbenici važe samo 380 dana, ne mogu da se nasleđuju
Foto: Pixabay
Posle isteka roka, materijal u digitalnom obliku ne može da se koristi.
 
Kako je za Novosti ispričala Daniela K, mama učenika petog razreda, u školi nisu dobili objašnjenje zašto je ograničeno vreme korišćenja udžbenika. Preporučeno im je da se obrate izdavaču.
 
"Ukoliko dete hoće da se podseti neke lekcije, obnovi gradivo, recimo, u šestom razredu, to neće moći da učini. Kodovi su sadržani u udžbeniku i radnim sveskama za određene predmete. U našoj školi su elektronske knjige iz srpskog jezika, matematike, biologije, geografije, tehničkog i muzičkog i tako će biti do kraja osnovnog obrazovanja. To znači da deca neće moći da koriste elektronski dodatak za pripreme male mature, već će morati da kupe novo izdanje", navodi ona.
 
Takođe, knjigu neće moći niko da nasledi, već svake godine mora da se kupuje nova. U najvećoj izdavačkoj kući kažu za Novosti da oni samo poštuju regulativu.
 
"Svetski standardi propisuju da digitalni udžbenici mogu da se koriste samo u određenom periodu. Odabran je period od 380 dana pošto obuhvata celu školsku godinu, raspust i početak naredne školske godine, kako bi deca imala priliku da se podsete gradiva. Posle toga, digitalni dodatak se ne može koristiti", objašnjava Gordana Knežević Orlić, direktorka Izdavačke kuće "Klet".
 
Da bi mogle da uvedu digitalne udžbenike, škole moraju imati i specijalizovane učionice. Nastavnici u osnovnim školama prošli su posebnu obuku za rad sa elektronskim udžbenicima, dobili su računar, projektor i pristup internetu.
 
Ovakav vid nastave počeo je prošle godine u prvom i petom razredu, a ove je nastavljen u drugom i šestom.
  • Marko

    12.09.2019 07:53
    -
    Kako je bre Java "legacy"? Nemate pojma o čemu pričate.
    PS a ovo za udžbenike je totalna pljačka i kao i već mnogo puta pitam se gde su moji sugrađani, roditelji kao i ja, i zašto nismo na ulicama? Ne morate odgovarati, za dan - dva, link ka ovoj vesti neće biti više na glavnoj stranici portala, svi će sve zaboraviti, novi digitalni udžbenici će biti kupljeni i tako mi ćutimo i volimo da nas gaze...
  • /

    12.09.2019 07:40
    /
    neka prepisu u sveske
    barem ce im tako ostati nesto u glavi
  • Izdavac

    12.09.2019 06:59
    NS
    Prvo, nastavnici su it nepismeni da bi ga koristili kako bi trebalo. Drugo ne plaćaju ga roditelji posebno, već Izdavači iz svoje zarade.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Poslanica Nastasja Baković podnela ostavku

Odbor Skupštine Srbije za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja danas je konstatovao da je narodna poslanica Nastasja Baković (25) podnela ostavku na tu funkciju.