"Izvršitelji nisu opravdali svoje postojanje, treba ih ukinuti"

Inicijativa "Ne davimo Beograd" osudila je nasilje izvršitelja nad građanima ocenivši da javni izvršitelji nisu opravdali svoje postojanje i da ih treba ukinuti, a poslove izvršenja sudskih presuda vratiti državi.
"Izvršitelji nisu opravdali svoje postojanje, treba ih ukinuti"
Foto: 021.rs
"Novi Zakon o izvršenju i obezbeđenju, koji stupa na snagu 1. januara 2020. godine, ne rešava adekvatno postojeće probleme, već ih pogoršava. Uz pomoć ovog zakona u budućnosti, čak i odbrane koje su do sada koliko-toliko pomagale ugroženima, sada postaju prekršaj za koji su predviđene velike novčane kazne", piše u saopštenju Inicijative.
 
Navodi se da je u poslednja dva dana došlo do "eskalacije nasilja nad građanima" od strane javnih izvršitelja koji rade "protiv većine u društvu za bogatu i korumpiranu manjinu čiji su deo".
 
"Uvedeni kako bi sudove rasteretili predmeta koji čekaju izvršenje, sada imamo obrnutu situaciju - u sudovima su nagomilani predmeti zbog postupanja izvršitelja", navodi se u saopštenju.
 
U saopštenju se navodi i da "deo krivice" snose i policija, vatrogasci i druge službe koje "asistiraju izvršiteljima u njihovim pljačkaškim poduhvatima".
 
Podsetimo, juče je u Beogradu bio još jedan pokušaj prinudnog iseljenja penzionisanog pukovnika Lalovića iz stana, dok je dan ranije u Novom Sadu iz stana u Modene 1 iseljena porodica Ninić. Više o ovim iseljenjima OVDE i OVDE.
  • Veljaš

    06.08.2020 06:56
    Izvršitelji naplaćuju nepostoj
    Pre 20 godina sam prodao stan i izmirio sve obaveze prema elektrovojvodini.Nakon 18 godina mi stiže od Izvršitelja da moram da platim navod o neplaćenu zajedničku struju.Žalio sam se sudu u Bečeju,sud donese odluku da izvrsitelj nije u pravu.Izvršitelj prosleđuje Osnovnom sudu Novi sad predmet,Osnovni Sud prihvata Izvršiteljev prrdmet i donosi rešenje da moram da izmirim obaveze koje ja nisam mogao ni stvoriti.P istom predmetu se pojavljuje drugi izvršitelj i traži ponovo da izmirim dug prema Elektrovojvodini.Vidim da ovome nema kraja,bahatost,bestijalnost,lopovluk koji je zakonom legalizovan.Zamislite od penzije koja je po novom 16 hiljada,preti mi se da će mi se odbiti dve trećine.Podstanar sam,živim sa bolesnom suprugom konoj isto odbijaju pola penzije,da zlo bude veće po treći put se odbija po istom predmetu.Žalili smo se MinistRstvu pravde,pisali Predsedniku Vučiću,odgovor dobijamo od Selakovića da predsednik ne rešava te probleme.Verovatno dotični misli da smo mi moroni pa će nam on objasniti šta ko treba da radi.Ovo je sve prevršilo svaku meru.Neznamo šta da radimo,
  • Boris Korda

    17.09.2019 06:49
    Viska ulica 12
    Kad vam neko bude naneo stetu ili dug vidjecete kako dobro dodju izvrsitelji. Nas su dva brata komsije tukli i sad im doslo na plate vec 14 plata su im skinuli. Samo napred to postoji do doba Turaka i treba zbog raznih koji misle: uzecu kredit necu vratit ko mi sta moze. Mentalitet.
  • Sloba53

    14.09.2019 17:42
    Javni izvršitelji je dobra ideja koja se po običaju kod nas deformisala u uterivače dugova. Problem je što sud utvrđuje dospeli dug , a izvršitelji određuju predmet izvršenja praktično bez ikavih zakonskih ograničenja. Kod ugovaranja kredita treba paziti jer su bankari opasni hoštapleri.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija