Stručnjaci iz EU ispitivaće kvalitet voda u Srbiji

Tim od 30 stručnjaka iz Srbije i Nemačke sprovodiće biološki monitoring voda tokom septembra.

Eksperti će preći preko 1000 kilometara i uzorkovaće vodu na 15 lokacija u različitim delovima zemlje, saopštila je delegacija EU u Srbiji.

Tim će prikupiti sveobuhvatne naučne podatke, ojačati saradnju unutar naučne zajednice i podići svest javnosti u vezi sa zaštitom i korišćenjem vode. Informacije su neophodne kako bi se došlo do pregleda kvaliteta vode potrebnog za ispunjavanje uslova za dostizanje „dobrog statusa" prema standardima Okvirne direktive o vodama Evropske unije. Takođe će se omogućiti prekogranično poređenje rezultata, na primer kada se radi o međunarodnoj reci poput Tise.

Cilj ovog monitoringa je uspostavljanje koherentnog i sveobuhvatnog pregleda stanja vode unutar svakog vodnog područja koji će omogućiti da se sva vodna tela, površinskih voda, svrstaju u jednu od pet klasa.

Biološki monitoring je srž ocene statusa širom EU. Kada je reč o rekama u Evropi, dostizanje "dobrog ekološkog statusa" predstavlja osnovni cilj. Dok se u državama članicama EU ekološki status redovno ocenjuje, monitoring (nadgledanje/praćenje) voda u Srbiji trenutno ne obezbeđuje detaljne informacije.

Glavni cilj projekta "Podrška planiranju politika u sektoru upravljanja vodama" je da ojača kapacitete Republičke direkcije za vode, JVP "Srbijavode’"i JVP "Vode Vojvodine", kao i drugih srodnih institucija kako bi se u integralnom upravljanju vodama sproveli principi koji proizilaze iz Okvirne direktive o vodama EU, kroz izradu elemenata Plana upravljanja vodama.

U planu je i izrada Plana upravljanja vodama u Republici Srbiji za period 2021-2027. godine. Tvining je najvažniji oblik pretpristupne pomoći u izgradnji institucionalnih kapaciteta, uspostavljen od strane Evropske komisije.

Međudržavna saradnja između država koje učestvuju u ovom projektu će se nastaviti kroz rad u Međunarodnoj komisiji za zaštitu reke Dunav (ICPDR) i drugim međunarodnim organizacijama i nakon završetka projekta.

 

  • ana

    14.09.2019 19:53
    kad nemamo sa cim imaju oni koji su nasli racunicu da naprave laboratoriju kao jedan grad.Pa to mora da im se isplati.
    U nenaseljenim mestima koja su odavno napustena ne teba da se ispituje i tamo ih ne puštajte.
  • Nane li vam

    14.09.2019 17:52
    Ko, rek'o, ako nađemo nešto dobro - da stavimo šapu na vreme na to.

    Poučeni primerom gos'n Nenada, koji je prodao određene resurse vode Nemcimau vreme
    svoje vlasti, pa sad možemo samo da ih crtamo.

    Pa sad svaka gnjda bliska vlastima gleda bil' se i on ogreb'o negde i prodao štogod dedovine, pošto je sad njegova lična, jel' te?

    Jer ti Europljanci su došli na nečiji poziv ovamo.
    I iza toga sigurno stoje neki planovi.

    Narode, ustaj na vreme.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija