Gojković: Država treba da pooštri uslove kada je u pitanju odlazak kadrova u koje ulaže

Predsednica Skupštine Maja Gojković izjavila je da patenti ne pripadaju samo naučniku koji ga je patentirao, već i naučnom institutu gde radi i državi, jer mu oni omogućavaju da te patente otkrije.
Gojković: Država treba da pooštri uslove kada je u pitanju odlazak kadrova u koje ulaže
Foto: 021
Gojković je tokom rasprave o amandmanima na Predlog zakona o izmenama i dopunama zakona o patentima u Skupštini, navela da patent "nije samo intelektualna svojina, već nešto što je pronađeno u okviru radnog mesta i profesije".
 
"Ne smemo da zaboravimo da država, da naučni instituti daju mogućnosti da u okviru radnog mesta naučnici otkrivaju patente", rekla je Gojković odgovarajući poslanici Srpske radikalne stranke (SRS) Vjerici Radeti koja je navela da zakon na patent gleda "kao na izvor prihoda" za poslodavca, a ne kao na intelektualnu svojinu.
 
Gojković je upitala "šta bi naučnik kod kuće mogao da uradi, a šta može da uradi u Vinči koja mu daje sve mogućnosti za rad". Prema njenim rečima, naučnici u Vinči "rade za platu, nisu volonteri".
 
"I onda patentiraju nešto što je njihovo, a Vinča koja im je pružila sve treba da ostane bez ičega. Patent ne pripada samo onome ko ga je patentirao, već i naučnoj ustanovi iz koje je izašao. Mi im dajemo mogućnost da otkrivaju patente, zato i država ima pravo na taj deo i naučni institut", rekla je Gojković.
 
Gojković je navela i da država treba da "pooštri uslove" kada je u pitanju odlazak kadrova u koje ulaže, te da im Srbija pruža školovanje, a da "oni posle odu".
 
"Koliko Srbija ulaže u zdravstvene radnike, obrazovanje naučnika, koji, eto, posle odu. Naravno da odu jer tamo imaju veću platu, ali imaju i veće troškove. Moramo da razmislimo o tome kako država treba da se zaštiti, jer je ona uložila u te ljude", navela je Gojković i dodala da o takvim stvarima "svi govore pod kočnicom".
  • Zubar

    19.09.2019 15:18
    A ja...
    ..... Majo, smem li za Nemačku? Pošto je u Srbiji sve bolje a Nemačka ne valja.. Pa da malo idem tamo gde ne valja... Gde će ti duša da mi je znati...
  • need for speed

    19.09.2019 13:37
    Može
    Ću platim čim ti vratiš pare za stanicu!
  • ns ja

    19.09.2019 09:06
    Maja nuklearni pravnik!
    Maja Gojković je pored ostalih funkcija postavljena i na mesto predsednice Upravnog odbora Agencije za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije !!! Narode moj, ova se razume i u nuklearnu fiziku, oni su svi tako pametni, pa imaju po deset radnih mesta i po 20 mesečnih plata!!! A nama VI gospođo treba da platite svu ŠTETU koju nanosite ovoj državi vašim laičkim i lopovskim kadrovanjem! Sram vas bilo!!! Ono za patente, ako ta Vinča ima pravnika - odmah mu dati otkaz i dovesti školovanog pravnika - pa naravno da intelektualna svojina mora biti uređena zakonskim obavezama, na način da i institut ima pravo na svaki patent nastao pod njenim krovom, koga ova maže i obmanjuje!? Ona ovde hoće da poturi - zabranu odlaska školovanih studenata koje MI sami izdržavamo od onoga što nam ovi hohštapleri daju kao "platu"!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Prikuplja se novac za plaćanje kazne Aide Ćorović

Feministička antifašistička mreža (FAM) pozvala je građane da doniraju novac kako bi platili kaznu za Aidu Ćorović i sprečili njen odlazak na odsluženje dvomesečne zatvorske kazne od petka 22. marta.