Oko 10 hiljada profesionalnih vozača uzelo sertifikat koji im olakšava odlazak u inostranstvo

Od 80.000 aktivnih profesionalnih vozača, njih oko 10.000 dosad je preuzelo karticu i sertifikat za upravljanje motornim vozilima po Evropi, s čime će još lakše moći da odu u inostranstvo.
Oko 10 hiljada profesionalnih vozača uzelo sertifikat koji im olakšava odlazak u inostranstvo
Foto: Pixabay
U Srbiji ne postoji privredni sektor bez deficita kadrova, piše Telegraf. Razlog za takvu situaciju nije samo u manjku radne snage na tržištu rada koja sve više hrli u inostranstvo već i u nedostatku stručnog kadra.
 
Najbolji primer za to su vozači. Poslodavci su u julu od Nacionalne službe za zapošljavanje potraživali 31 vozača drumskog vozila i isto toliko vozača teretnjaka. Deluje kao da nisu bili previše zainteresovani za ovu vrstu radnika, ali to ipak ne znači da vozači i dalje nisu u kategoriji najdeficitarnijih zanimanja. O tome već izvesno vreme svedoče i oglasi za posao, s prosečno u mesecu više od sto objavljenih oglasa, pokazali su podaci "Infostuda". To se posebno odnosi na profesionalne vozače teretnih vozila ili autobusa.
 
Odliv ove izuzetno tražene radne snage se, smatraju stručnjaci, može ublažiti reformom obrazovanja i usklađivanjem školstva s potrebama privrede, ali i boljim uslovima za poslovanje i otvaranjem novih radnih mesta.
 
Unija poslodavaca Srbije nedavno je sprovela anketu, a jedno od pitanja odnosilo se na razloge zbog kojih ljudi odlaze iz zemlje. Kako je nedavno potvrdio predsednik Unije Miloš Nenezić, kao glavni razlog odlaska, što se i moglo očekivati, ispitanici nisu naveli veću zaradu, već neadekvatno zapošljavanje prema postignutom obrazovanju.
 
Iz saobraćajnih škola po generaciji izađe oko 1.000 đaka, a procenjuje se da je Srbiji godišnje potrebno obučavanje oko 2.000 profesionalnih vozača da bi se odgovorilo na potrebe prevoznika. Neki od njih su zato organizovali besplatne obuke za vozače, a zajedno s predstavnicima udruženja drumskog saobraćaja, oni ipak skreću pažnju na to da Srbiji nedostaje čak do 10.000 vozača.
 
Ne kriju da su glavni razlozi odlaska profesionalaca i znatno veća primanja u inostranstvu. Naime, dok vozači zaposleni u autobuskom saobraćaju mesečno zarade oko 60.000 dinara, a u međunarodnom evropskom transportu oko 1.000 evra, kolege iz EU zarade platu sedeći za volanom, recimo u Nemačkoj, i od 2.500 evra.
 
Nije samo zarada prednost koju koriste evropske kompanije da bi privukle vozače, nego i uslovi rada. Kada voze za domaće firme, vozači se suočavaju s dugim zadržavanjima na granicama, posebno s Mađarskom i Hrvatskom.
 
Još pola godine za preuzimanje sertifikata
 
Profesionalni vozači autobusa i kamiona do kraja godine moraju da obezbede kvalifikovane kartice, sertifikate. S prvim danom naredne godine bez njih neće moći da prevoze putnike i teret. Auto-moto savez Srbije ih izdaje od početka 2019. godine. Auto-moto savez Srbije zato apeluje na vozače da podnesu zahtev što pre, kako bi se izbegle gužve krajem godine. 
 
Kvalifikaciona kartica je međunarodni dokument, podaci su dvojezični, na srpskom i engleskom, i njome se potvrđuje početna kvalifikacija za prevoz tereta, odnosno putnika. Njeno važenje nije ograničeno.
 
Uz zahtev za izdavanje sertifikata i kvalifikacione kartice potrebno je priložiti foto-kopiju ili ispis lične karte vozača, a originalni dokument na uvid. Potrebni su fotokopija vozačke dozvole vozača, sa originalnim dokumentom na uvid, fotografija ne starija od šest meseci i dokaz o izvršenim uplatama.
  • Goran

    09.11.2020 11:06
    Stop pljackanju vozaca
    Sramota je nas vozaca da cutmo dok nam drzava namece namete kako bi sebi napunila budzet. Bruka i sramota je unije vozaca ( mislim na sva udruzenja vozaca u Srbiji ) da cute dok h drzava globi za sve i svasta, da li ce se neko da stane u zaastitu vozaca.
  • Popov zeljko

    30.07.2020 07:07
    Bruka
    Sta reci nego bruka .Sta su uradili? Licenca za profesionalnog vozaca sa polaganjem kategorija 2500E .Po stecenom pravu 6080 din koja pljacka ljudi.To niko ne priznaje u evropi ali bitno je da se uzmu pare. Ovako ce biti jos manje vozaca
  • Nanba

    15.09.2019 13:47
    twilightsaga
    I treba.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija