Kusturica: Ne smemo dozvoliti da srpski jezik postane žrtva engleskog

Najstarija kulturna manifestacija u našoj zemlji, 86. Vukov sabor u Tršiću završen je posle sedam dana uz poruku da se snaga jednog naroda meri time u kojoj meri čuva svoju kulturu, jezik i pismo.
Ove godine u ulozi počasnog besednika našao se reditelj Emir Kusturica koji je poručio da ne smemo dozvoliti da srpski jezik postane žrtva engleskog. Kusturica je ocenio da je Vukov sabor manifestacija od velikog značaja, a spas jezika vidi u literaturi.
 
"Ipak ce literatura, imamo dobre pisce, biti ta koja će u budućnosti biti presudna za pamćenje koje se odvija na osnovi dostignuća Vuka Karadžića", istakao je Kusturica.
 
Vukova dostignuća u očuvanju nacionalnog identiteta su nemerljiva, zbog čega od 1933. godine njegov zavičaj čuva zaostavštinu, prenosi je na nove generacije, ali i na one koji sprski jezik šire po svetu.
 
Tokom sedam dana saborovanja u Tršiću, Loznici i Beogradu, održano je više od dvadeset različitih programa koji su, osim srpskog jezika, bili posvećeni i obeležavanju osam vekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.
  • Vuk

    16.09.2019 19:53
    Vuk
    Sta reci o coveku koi je prodao veru za veceru.
  • AleksandarNS

    16.09.2019 18:51
    Botovi
    ...najgora vrsta parazita u univerzumu...kada na najnormalniji komentar po direktivi lupate kontru, svi preko noći volite (ili postali) gejeve što je iskreno čudno za presvučene radikale, prodajete se za šaku g.vana i živite od naših para...pa ebem ti život, gde ga mi provodimo. Totalna šizofrenija u društvu.
  • Scotch Bonnet

    16.09.2019 13:37
    Renta-Srbin se brine o jeziku i kulturi jedne nacije gde je on saucesnik njenog nestajanja.
    Nego, Emire sta bese sa nelegalno izgradjenim objektima u Drvengradu i maltretiranjem lokalnog stanvonistva?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija