Profesorke tvrde da su dobile otkaz jer su odbile da budu botovi, traži se reakcija tužilaštva

Transparentnost Srbija zatražila je od Višeg javnog tužilaštva u Beogradu da pokrene postupak povodom medijskih navoda o ucenjivanju zaposlenih u gimnaziji u Beloj Crkvi, od kojih se tražilo da obavljaju poslove u korist političke stranke, ukoliko žele da sačuvaju radna mesta.
O pritiscima koje trpe najpre su progovorile dve profesorke, a u njihovu zaštitu stalo je i oko sto meštana koji su tokom vikenda protestovali u centru Bele Crkve. Održan je građanski protest pod parolom "Pucajte, ja i sada držim čas!", u kojem su učestvovali i učenici Gimnazije.
 
Profesorka engleskog jezika u Gimnaziji u Beloj Crkvi Marija Petrović Stanković i njena trudna koleginica, profesorka matematike Mirjana Mitrović ostale su bez posla, pošto su, kako tvrde, odbile političke ucene da u slobodno vreme treba da se bave "botovanjem" i idu na političke mitinge, javio je sajt Belocrkvanske novosti.
 
Profesorki matematike Mirjani Mitrović, koja je trudna, pošto je pred početak školske godine ostala bez posla, od stresa je završila u bolnici u Vršcu, gde je ležala 12 dana.
 
"Tražili su od mene da malo kucam popodne - malo idem na mitinge. To je nešto što ne želim da prihvatim. Da sam na to pristala, i danas bi bila zaposlena. Jer, onda čak nije ni bitno da li imate diplomu ili ne. Verujem da ovo nije kraj, verovatno ću još neke stvari preživljavati. Cilj je da ostanu samo oni koji ne razmišljaju svojom glavom. Ako se tortura nastavi, ne želim da odgajam svoje dete u ovakvoj sredini. S druge strane, drago mi je što su sugrađani i učenici organizovali proteste i pokazali solidarnost sa nama", kazala je Mirjana Mitrović za Belocrkvanske novosti.
 
Profesorka engleskog jezika Marija Petrović Stanković, koja je od 2014. godine bila zaposlena u Gimnaziji u Beloj Crkvi, kazala je da su i od nje tražili da bude "bot", da kuca i piše komentare.
 
"Dobila sam uputstva od direktorice da se obratim osobi koja vodi ovu opštinu, predsedniku Skupštine opštine Marjanu Aleksiću. Tražili su od mene da budem bot, da kucam komentare, pišem komentare. Ja takve stvari ne mogu da prihvatim i da uradim, mene politika ne interesuje. I pošto nisam pristala na to, ostala sam bez posla", navela je Marija Petrović Stanković.
 
Prema njenim rečima, sada u gimnaziji engleski jezik predaje delom profesor engleskog, a delom profesor nemačkog, profesor holandskog i profesor istorije.
 
Profesorka srpskog jezika i književnosti Mirjana Pančić Bužek, koja je bila direktorica Gimnazije u Beloj Crkvi, kazala je da je ranije podnela ostavku na to mesto, jer nije želela da trpi pritiske.
 
"Nisam htela da pristanem da zapošljavam ljude po partijskoj liniji. Dok sam mogla da štitim kolege i decu, ja sam bila tu. Predsednik opštine Darko Bogosavljević je vršio pritisak na mene, on posebno. On je bio zadužen da me maltretira. Njima nije bitna stručnost niti obrazovanje, već samo poslušnost. Svi oni koji žele da rade svoj posao i da se ne petljaju u politiku - nisu poželjni. Ali, neke istine moraju da se znaju i da se čuju. Jer mi se pre svega bavimo vaspitanjem mladih ljudi", kazala je Mirjana Pančić Bužek.
 
TS: Tužilaštvo da pokrene postupak povodom navoda o ucenjivanju profesorki
 
Transparentnost Srbija pozvala je Više javno tužilaštvo u Beogradu da pokrene postupak povodom medijskih navoda o ucenjivanju zaposlenih u belocrkvanskoj gimnaziji da obavljaju poslove u korist političke stranke ukoliko žele da sačuvaju radna mesta.
 
TS je u saopštenju ocenio da informacije objavljene na portalu Belocrkvanske novosti, "ukoliko su istinite, ukazuju na to da su odgovorna lica u belocrkvanskoj gimnaziji počinila krivično delo zloupotrebe službenog položaja a predsednik opštine Bela Crkva i druga neimenovana lica krivično delo trgovine uticajem, u vezi sa zapošljavanjem u gimnaziji, odnosno uslovljavanjem rada u gimnaziji obavljanjem poslova u korist političke stranke".
 
"Imajući u vidu uznemirenje javnosti u Beloj Crkvi i šire, nemogućnost gradjana da utvrde istinitost tih navoda, ovlašćenja kojima raspolaže javni tužilac i činjenicu da je reč o krivičnim delima iz stvarne nadležnosti posebnog odeljenja Višeg javnog tužilaštva za suzbijanje korupcije, i mesne nadležnosti beogradskog VJT, pozivamo vas da pokrenete postupak ne čekajući da neko podnese krivičnu prijavu, i da javnost obavestite o započinjanju i ishodu vaših aktivnosti u vezi sa ovim slučajem", piše u saopštenju.
 
Sloga: Otkaz profesorkama je politički progon autoritarne vlasti
 
Udruženi sindikati Srbije "Sloga" najoštrije osuđuju progon dve profesorke Gimnazije u Beloj Crkvi.
 
"Svedoci smo da su vlast i njeni sledbenici ušli u fazu stranačkog fanatizma, jer za ono šta smo mislili da je završeno sredinom 20. veka i uništavanju fašizma kao ideje, u Srbiji danas poprima oživljavanje u najgorem mogućem obliku, u udaljavanja sa posla i socijalnom pogromu ljudi koji ne žele da se bave politikom. Za Udružene sindikate Srbije 'Sloga' ovakvi postupci su školski primer političkog progona netransparentne i autoritarne vlasti i povratak u ružnu prošlost koja je obeležila istorija pod dikataturama", navode u Slozi.
 
Ovaj sindikat zato postavlja pitanja "treba li da se bojimo za svoju budućnost i šta je sledeće? Da li je to neko novo nošenje traka, prinudni rad, ograničen pristup hrani, životnim potrepštinama ili možda hapšenja i zatvaranje onih koji ne misle i razmišljaju na način kako razmišlja današnja vlast?"
  • bagra na vlasti

    19.09.2019 14:59
    Ništa novo. Ova vlast od lokalnih šerifa do predsednika vlada na strahu i uništavanju života , svakog ko se drzne da se sa njihoim glupostima i teroru , ne složi.
    pogledajmo Jutku, Marija ni dan danas ne može da otpočne sudjenje ovom seksualnom zlostavljaču.
    Svi ti prijavljeni , pojedinačni slučajevi , ostaju sami bez zaštite pravosuđa, policije a tako će biti sve dok ne izađemo iz mišijih rupa na ulicu. Kad se po gradovima skupi me hiljade, desetine hiljata i stotene hiljada naroda oni će se krasti, bahatiti se i vladati.
    Gledam studente, sami se bore za čast univerziteta, nema ni 1.000 beograđana da prošetaju do rektorata i podrže ih.
  • Pera

    19.09.2019 00:06
    Dotični gospodin
    Kada bi vi znali koliko gospodin Aleksić zvani Maki vedri i oblači tom sredinom. Ponaša se kao da je cela opština njegovo privatno vlasništvo.A bio je nekad carinik i tkz frajer!!
    Za svako radno mesto se pita on. Mesto spremačice u školi , mesto nastavnika..... Za SVE!
    Niste tamo i nemojte tako komentarisati!
  • xx

    18.09.2019 10:29
    @rvosa
    Sta ti kaze mama?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Zašto je sve manje vrabaca u Srbiji?

Populacija vrabaca u Evropi, ali i Srbiji se smanjuje, mada kod nas to smanjenje još nije alarmantno, rekla je predstavnica Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije Nataša Jančić.