Pirot briše sve lokacije za MHE na teritoriji Parka prirode Stara planina

Grad Pirot izbrisaće iz Prostornog plana sve lokacije za izgradnju mini hidrocentrala (MHE) na prostoru zaštićenog područja Parka prirode Stara planina, izjavio je direktor Javnog preduzeća za planiranje i uređenje građevinskog zemljišta Slaviša Svilarov.
"Svedoci smo da je pitanje MHE veoma aktuelno. Naš stav je da ubuduće iz Prostornog plana izbacimo sve lokacije za MHE na teritoriji Parka prirode Stara planina. Očekujemo i da nadležne institucije i ministarstva donesu odgovarajuće odluke, s obzirom da za to već postoje najave. Postoji mogućnost da se brišu lokacije za MHE i van teritorije Parka prirode Stara planina, i to tokom procesa ranog javnog uvida i javnih rasprava koje će biti organizovane", rekao je Svilarov.
 
Svilarov je podsetio da u zaštićenom području Stare planine postoje 43 lokacije za MHE, a van zaštićenog područja 15 lokacija. Prema rečima Svilarova, sadašnji Prostorni plan Pirota donet je 2011. godine, od tada je bilo više primedbi za izmene i dopune a menjan je više puta i Zakon o planiranju. 
 
"Odbornici Skupštine grada na sednici u aprilu doneli su odluku da se radi potpuno novi Prostorni plan Grada Pirota koji će raditi tim stručnjaka našeg Javnog preduzeća", rekao je Svilarov. 
 
On je dodao da će do kraja godine biti pripremljena dokumentacija za javni uvid.
 
"Do polovine naredne godine završićemo sa izradom nacrta a u drugoj polovini naredne godine tražićemo saglasnost Ministarstva građevinarstva i da se do kraja sledeće godine Plan usvoji na Skupštini Grada Pirota", rekao je je Svilarov.
  • Zivan

    19.09.2019 15:25
    To je trebalo učiniti pre nego što se prva MHE počela graditi...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija