Starim studentima zvanično još dve godine da završe fakultete

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su Predlog izmene zakona o visokom obrazovanju, kojim se "starim studentima" produžava rok za završetak studija po programu, po kojem su upisali fakultete.
Starim studentima zvanično još dve godine da završe fakultete
Foto: Pixabay
"Stari studenti", koji još uvek nisu završili studije, propisivanjem novih rokova i pravila studija, dobili su priliku da svoje školovanje nastave i završe po starom nastavnom planu i programu u periodu u trajanju od dve školske godine.
 
Utvrđenim novim rokovima završetak tih studija predviđen je do kraja školske 2020/2021. godine, a za studente upisane na integrisane studije iz polja medicinskih nauka do kraja 2021/2022. godine.
 
Raspravljajući o amandmanima na zakon o "starim studentima", Srpska radikalna stranka zatražila je da se tim ljudima omogući da završe studije bez ograničenja, dok su poslanici vladajućih stranaka rekli da će produžetak studiranja za dve godine podržati, ali da je vreme da se problem "večitih studenata" reši.
 
Poslanica Srpske radikalne stranke Nataša Jovanović navela je da SRS, za razliku od predloga Vlade koji, kako navodi, nije dobro rešenje i u skladu sa Ustavom, traži da se svim studentima omogući da bez ograničenja, po istom planu i programu po kojem su studije upisali, završe svoje studiranje.
 
Komentarišući izjavu ministra Mladena Šarčevića da je "poslednji trenutak da se i takozvani stari studenti uozbilje", Jovanović je kazala da nije njegovo to da li je neko ozbiljan ili neozbiljan, kao što nije ni Vlade Srbije ili nekog dekana. 
 
Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević kazao je da niko nikome ne sputava pravo da studira koliko želi godina i da to ne mora ni zakon, ni amandman da rešava, ali da se ne može imati u jednoj zemlji dva sistema školovanja.
 
"Moje poruke nemojte pogrešno shvatiti kad im kažem - ljudi, sad sedite, učite. Možda neće doći ministar iza mene koji će hteti ovo da radi. Možda neće biti saziv parlamenta koji će im dalje produžiti. O tome se radi", kazao je Šarčević.
 
Poslanik Srpske napredne stranke Aleksandar Martinović kazao je da ima puno razumevanje za stav ministra Šarčevića, dodajući da razume i poslanike opozicije, koji se tražeći neograničavanje za završetak studija starim studentima, na neki način, "udvaraju jednoj ciljnoj grupi", na šta je Vjerica Radeta odgovrila da se poslanici SRS-a u Skupštini ne udvaraju nikome, već iznose svoje principijelne stavove.
 
Poslanik Martinović je kazao i da je potrebnije baviti se mladim ljudima koji su talentovani i vredni i koji u roku završavaju fakultete i obezbeđivanjem uslova da nakon fakulteta ostanu u zemlji.
 
"Da se ne bavimo samo tatinim i maminim mazama kojima je malo 10 i 15 godina da završe fakultet, koji imaju sve u životu, a takvih ima među ovima, hajde da se ne lažemo, ima ih i to dosta", kazao je Martinović.
  • Ja

    20.09.2019 06:46
    Joj
    Teško meni......al sam ga na.......bo!

  • Heh

    19.09.2019 18:16
    ma jos 20 godina neka im daju
    Kakav sistem skolovanja, takva i vlast, a naravno takva i drzava. Lenjost, stalno neko odugovlacenje, razvlacenje u nedogled bez ikakvih osecaja za neke obaveze... Eto, pokupili su verovatno neke glasove za ove sada izbore, pa onda opet, kako kaze ''divni'' predsednik bice bolje za dve, do dve i po godine, tako u krug. A tako je, ne samo u obrazovanju vec u svim sferama. Tek kad pocnemo da cenimo efikasnost onda mozda i bude nesto od nas, do tad ce nam uvek biti ovako...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.