BIRN: Tačno da je Krušik dao povlašćene cene firmi koja se povezuje sa Brankom Stefanovićem

Firma GIM koja se dovodi u vezu sa Brankom Stefanovićem jeste kupovala naoružanje po povlašćenim cenama od Krušika iz Valjeva, otkriva BIRN nakon analize ugovora koje je, kako kažu, ova državna fabrika namenske industrije "svesno htela da sakrije od javnosti".
Veze starijeg Stefanovića i Krušika pokazuje i fotografija do koje je došao BIRN, a na kojoj se vidi da Branko Stefanović prisustvuje svečanosti povodom godišnjice postojanja fabrike.
 
BIRN je još u novembru 2018. godine objavio da je otac ministra policije, kao predstavnik kompanije GIM iz Beograda, posredovao između Krušika i kupaca oružja iz Saudijske Arabije. Rukovodstvo Krušika je u utorak 16. septembra demantovalo navode iz teksta koji je objavljen na specijalizovanom portalu "Arms Watch", a u kome stoji da je GIM kupovao oružje po povlašćenim cenama u odnosu na državni SDPR.
 
Kao dokaz, kako prenosi javno.rs, naveli su podatke iz ugovora koji je GIM potpisao sa tom kompanijom 26. juna 2018. godine i dali uporedni prikaz onoga što su dogovarali sa državnim preduzećem SDPR i sa GIM-om.
 
Kako piše BIRN, Krušik je svesno prećutao ključne podatke iz drugih ugovora koje su skapali da GIM-om i SDPR-om koji pokazuju, kako navode, potpuno drugačiju sliku.
 
Osim ugovora koji je Krušik predstavio javnosti, BIRN poseduje i prethodna tri ugovora potpisana sa GIM-om, kao i četiri ugovora potpisana sa SDPR-om.
 
BIRN otkriva da Krušik GIM-u nije prodao 267.000 mina, kao što stoji u demantiju, nego čak 487.000 komada mina i 210.000 komada ručnih bombi. Ukupna vrednost ugovora je skoro 43 miliona dolara, navodi se u tekstu na portalu javno.rs.
 
Iz dokumenata se takođe vidi da je Krušik, navodi BIRN, manipulisao upoređivanjem cena različitih verzija mina kako bi se potkrepila tvrdnja da "GIM nije bio u povlašćenom položaju prilikom kupovine, dok je zapravo preduzeće povezano sa ocem ministra policije nabavljalo mine po nižim cenama od konkurencije".
 
Veze Branka Stefanovića i vlasnika GIM-a
 
Inače, vlasnika GIM-a i Branka Stefanovića povezuje i preduzeće "United BG" u kom su njih dvojica bili suvlasnici do aprila 2018. godine, navodi BIRN. Osnivanje zajedničke kompanije "United BG" 2015. godine poklapa se sa boljim poslovnim rezultatima GIM-a, dodaju.
 
Finansijski izveštaji, prema istraživanju BIRN-a, pokazuju da GIM sa četrdesetak miliona dinara prihoda u 2016. naglo skače na preko milijardu dinara prihoda u 2017. godini, a najnoviji podaci za 2018. pokazuju skok na skoro dve milijarde dinara, što se, kako navode, poklapa sa angažovanjem Branka Stefanovića u ovom preduzeću.
 
Stefanović: Potpuna izmišljotina da je moj otac počinio krivično delo
 
Ministar unutrašnjih poslova, Nebojša Stefanović je, odgovarajući na pitanje N1, izjavio da je u potpunosti siguran da, kako kaže, "njegov otac nije počinio bilo kakvo krivično delo i da je svaki posao bio transparentan i u skladu sa zakonom."
 
"To je potpuna izmišljotina da je imao povlašćen položaj, koju je demantovao i Krušik i Ministarstvo odbrane, znači dve ozbiljne institucije, pokazujući konkretno, znači oni nisu rekli paušalno, oni su naveli zbog čega je to izmišljotina i naveli su koliko je netačno da je bilo ko uopšte, ne jedna firma, bilo koja firma imala povlašćen položaj u odnosu na državu. Nikada nijedna. Ne želim više da odgovaram na pitanja", rekao je Stefanović.
 
Minić: Istražiti eventualnu ulogu ministra Stefanovića
 
Zlatko Minić iz Transparentnosti Srbije i bivši član odbora Agencije za borbu protiv korupcije kaže za BIRN da je sa stanovišta korupcije najvažnije istražiti da li je otac ministra policije od državne fabrike kupovao oružje po povlašćenim cenama.
 
"Ako se pokaže da je bio u privilegovanom položaju u odnosu na konkurenciju, treba ispitati ko mu je to omogućio i koja je uloga Nebojše Stefanovića u tome. Potencijalni sukob interesa treba da ispita Agencija za borbu protiv korupcije, a da li je ministar trgovao uticajem, može da ispita jedino tužilaštvo", zaključuje Minić.
 
Vučić: Prodaja oružja Saudijcima nije krivično delo, zalagaću se da prodamo još
 
Prodaja oružja Saudijskoj Arabiji je dozvoljena i zalagaću se da što više oružja prodamo, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić gostujući na TV Pink.
 
Osvrnuvši se na optužbe da je u prodaji oružja, koje kupuje po povlašćenoj ceni, učestvovao i Branko Stefanović, otac ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića, Vučić je pozvao one koji o tome govore da ako imaju dokaze da je počinjeno krivično delo neka ih dostave, a ako nemaju poručio im je da prestanu o tome da pričaju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija