Četvrto najtoplije leto u Novom Sadu

Leto ove godine je peto najtoplije leto u Srbiji sa srednjom temperaturom vazduha 22,1 stepen i drugo najtoplije prema minimalnoj temperaturi vazduha, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.
Četvrto najtoplije leto u Novom Sadu
Foto: 021.rs
Srednja temperatura vazduha u toku leta bila je od 20,7 stepeni u Požegi do 24,9 stepeni u Beogradu, a u planinskim predelima od 14,1 stepen na Kopaoniku do 18,9 stepeni na Zlatiboru.
 
Na Paliću je leto 2019. godine bilo treće najtoplije, a u Novom Sadu, Somboru, Beogradu, Loznici, Ćupriji, kao i na Kopaoniku i Crnom Vrhu četvrto najtoplije leto.
 
Najviša dnevna temperatura u toku leta izmerena je 12. avgusta u Leskovcu i iznosila je 38,1 stepen. Najniža temperatura izmerena je na Kopaoniku 11. jula i iznosila je 2,8 stepeni.
 
Registrovana su 73 dana sa subjektivnim osećajem temperature preko 30 stepeni, što je za šest dana više nego leta 2017. koje je bilo drugo najtoplije od 1951. do danas.
 
Broj tropskih dana, kada je maksimalna dnevna temperatura vazduha od 30 stepeni i više, bio je od 47 u Požegi, Kuršumliji i Kragujevcu do 61 dan u Negotinu, što je za 21 dan više od proseka. U višim predelima na Kopaoniku nije registrovan nijedan tropski dan, dok ih je na Zlatiboru bilo deset.
 
Najveći broj tropskih noći, kada je minimalna dnevna temperaturom vazduha od 20 stepeni i više, zabeležen je u Beogradu i iznosio je 46 noći, što je za 30 dana više od proseka za Beograd.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.