Španski grad uveo porez na kućne ljubimce, Srbija još ne planira tako nešto

U Srbiji je registrovano skoro 190.000 vlasničkih pasa, pokazuju podaci Uprave za veterinu pri Ministarstvu poljoprivrede.
Španski grad uveo porez na kućne ljubimce, Srbija još ne planira tako nešto
Foto: Pixabay
Međutim, broj pasa je mnogo veći, naročito ako se u obzir uzmu i lutalice, pišu "Novosti". Zvanični podaci ne postoje, a kapaciteti postojećih azila odavno su popunjeni.
 
Zbog velikog broja pasa, nedavno su španske vlasti u gradu Zamore, u kojem je broj četvoronožaca premašio broj dece, odlučile da od početka sledeće godine uvedu porez. U našoj zemlji nadležne institucije zasad ne razmišljaju u tom pravcu.
 
"Zakonodavstvo Republike Srbije nije propisalo porez na držanje kućnih ljubimaca, niti smo takvu odluku razmatrali", navode za "Novosti" u resornom ministarstvu.
 
Treba istaći da Zakon o dobrobiti životinja koji je usvojen 2009. godine insistira na odgovornom vlasništvu. Naime, vlasnik je dužan da kućnom ljubimcu obezbedi brigu, negu i smeštaj u skladu sa vrstom, rasom, polom, starošću, kao i fizičkim i biološkim specifičnostima ljubimca.
 
Uvođenje poreza za držanje kućnih ljubimaca u domovima ne opravdavaju ni u udruženjima koja se bave zaštitom životinja.
 
"Ovakva mera ne može biti od koristi, naprotiv, može biti samo kontraproduktivna i dovesti do većeg napuštanja pasa. Smatramo da bi destimulisala usvajanje pasa sa ulice ili iz prihvatilišta, što ne bi bilo dobro za sveukupnu situaciju vezanu za nevlasničke pse. S druge strane, mere bi bile izuzetno nepovoljne za vlasnike koji imaju više pasa", navode za "Novosti" u udruženju "Feniks".
 
Kako dalje ističu, u Srbiji je, pre svega, neophodno uvesti obavezno čipovanje vlasničkih pasa. Zatim plaćanje takse, odnosno poreza za vlasničke pse koji nisu sterilisani, budući da eventualnom prodajom štenaca vlasnici mogu da ostvare prihod.
 
Kako dalje ističu, ovakvim oporezivanjem delovalo bi se dvostruko, na smanjenje populacije napuštenih vlasničkih pasa, a istovremeno sprečilo uparivanje životinja na način koji nije u skladu sa Zakonom o dobrobiti životinja. Tako ostvaren prihod u budžetima lokalnih samouprava usmeravao bi se na rešavanja pitanja zbrinjavanja i zaštite napuštenih životinja.
 
Međutim, važeći zakon propisuje da su vlasnici dužni da osim adekvatnog staranja, paze da ljubimci ne ugroze okolinu. Paragrafima je dozvoljeno uvođenje psa u lift stambene zgrade ukoliko je prazan, ali prilikom korišćenja lifta, stepeništa i hodnika višespratnica pas mora biti na povocu. Ako ljubimci narušavaju mir i tišinu u zgradi vlasnicima sledi kazna, u zavisnosti od prekršaja, od 250 do 25.000 dinara.
 
Iako je zakonom propisano, mnogo je onih koji ne čiste za svojim ljubimcima. Kazna za nesavesne vlasnike u Beogradu je 10.000 dinara, dok je u Novom Sadu 25.000 dinara. 
  • @Maja

    28.09.2019 13:10
    Svako u stanu moze da drzi do dva psa, manite se vaseg elitizma, zivim u veelikoj kuci i tome slicno
  • Maja

    25.09.2019 17:38
    Svasta
    To je glupost Jos vise zivotinja ce biti izbaceno na ulicu .Uvesti I SPROVESTI zakon da svaki vlasnicki pas bude cipovan,pa kad ga "savesni"vlasnik izbaci na ulicu e onda lepo 1000 eura kazna pa da vidis.Da se nesavesni vlasnici propisno kaznjavaju.O zabrani odredjenih rasa pass necu ni da pocinjem,to je glupost.Opasan je gazda Koji ga drzi.Ceo Zivot drzim pse,svi su uvek bill cipovani,vakcinisani I negovani.Sad imam tri psa,Cane Corso,Bandog(pola Cane pola pitbul) I malog maltezera,svi usvojeni is azila Zohigijena,ogromne maze,moj sin ih obozava,vole deci I ljude.Naravno zivim u kuci sa velikim dvoristem van grada.Ko zivi u stanu ne treba da drzi velikog psa,to je mucenje za zivotinju .A "fina"Gospodara da malo manje bacaju djubre,opuske I slicno kroz prozor I da ne verse nuzdu u ulazima od zgrada
  • štancovanje

    23.09.2019 15:20
    @Hundesteuer
    'Naravno da treba uvesti porez, ako nisi sposoban da ispunis tu obavezu, nisi dovoljno odgovoran ni da brines o drugom zivom bicu.'

    Znači prvi je korak porez na decu?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija