Vučić inicirao da Vudro Vilson dobije spomenik u Beogradu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokrenuo je inicijativu da 28. predsedniku SAD Tomasu Vudru Vilsonu bude podignut spomenik na istoimenom beogradskom bulevaru, u znak zahvalnosti za sve što je učinio za srpski narod.
Vučić je inicijativu, u koju je Tanjug imao uvid, uputio Komisiji za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine grada Beograda, ističući da bi njeno usvajanje bilo i simbol želje očuvanja i unapređenja odnosa između Republike Srbije i Sjedinjenih Država.
 
"Na četvrtu godišnjicu objave rata Kraljevini Srbiji od strane Austrougarskog carstva, 28. jula 1918. godine, predsednik Vilson je doneo proglas obeležavanja ovog dana kao 'Srpskog dana', u znak podrške tada teško stradaloj srpskoj naciji, koja se još uvek borila za pravo života u sopstvenoj otadžbini", podseća Vučić.
 
Istakao je i da je saopštenjem izdatim 8. januara 1918. godine, poznatim pod imenom "14 tačaka", Vudro Vilson kao postulat mira postavio nesmetani globalni protok robe, transparentnost međudržavnih sporazuma, demokratiju i založio se za pravo naroda na samoopredljenje.
 
"Posebno bih izdvojio jedanaestu tačku saopštenja, koja je govorila o potrebi osiguranja suvereniteta država na Balkanu, kao i o davanju slobodnog i bezbednog pristupa moru, tada još uvek Kraljevini Srbiji", kaže Vučić.
 
Prema njegovim rečima, Vilsonova vanredna erudicija i poznavanje srpske istorije i borbe za slobodu i ujedinjenje našeg naroda kao i veliko prijateljstvo sa srpskim naučnikom Mihajlom Pupinom bili su ključna podrška pregovaračkoj poziciji Kraljevine Srbije na Pariskoj mirovnoj konferenciji.
 
"Zahvaljujući podršci predsednika Vudra Vilsona, Srbija je više teritorijalnih sporova rešila u svoju korist i utvrdila granice sa susedima", istakao je Vučić u inicijativi.
 
Bulevar Vudra Vilsona po svom otvaranju spajaće, podseća Vučić u dopisu, Karađorđevu ulicu, čiji nastanak je započet još tokom 19. veka i Bulevar vojvode Mišića, kojim dominira kompleks Beogradskog sajma.
 
"Bulevar koji već nosi ime predsednika Vudra Vilsona i koji simbolizuje kontinuirani progres naše prestonice vezujući Kalemegdan, Savamalu, Savski amfiteatar i Beogradski sajam je, smatram, prikladna i primerena lokacija za podizanje spomenika predsedniku Vilsonu, čiji život i delo su ostali upamćeni po posvećenosti miru i prosperitetu", istakao je Vučić u predlogu inicijative upućene Komisiji.
 
Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da je grad Beograd primio predlog predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se u Beogradu podigne spomenik u čast 28. predsednika SAD Vudro Vilsona i da će se o odbornici o njemu izjašnjavati na sednici 27. septembra.
 
"Podizanje spomenika finansiraće Skupština grada Beograda", rekao je Vesić.  
  • Nemanja

    23.09.2019 10:22
    Licemerni nacionalista se zalaže za spomenik licemernom rasisti, iznenađujuće.
  • Moj stav

    23.09.2019 07:13
    Vudro zaslužuje spomenik.

    Međutim, nije dobar predlagač.

    Spomenik svakako treba postaviti na takvo mesto, ako nas opet budu bombardovali, da sruše i spomenik.
  • Hedona

    22.09.2019 21:43
    Opozicija
    Srbija treba da bude zahvalna svima, koji su našim građnima pomagali i u I i u II svetskom ratu. Srbija je svima zahvalna i trebalo bi da se na neki način oduži, tako što će podići spomenik.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija