Vlada usvojila deset novih zaključaka za unapređenje izbornog procesa

Vlada Srbije usvojila je danas deset novih zaključaka Radne grupe za saradnju sa Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) i Kancelarijom za demokratske institucije i ljudska prava, kojima se dodatno unapređuje izborni proces u zemlji.
Vlada usvojila deset novih zaključaka za unapređenje izbornog procesa
Foto: 021.rs
Kako se navodi u saopštenju, Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave se nalaže da uvede posebnu stranicu na internet prezentaciji na kojoj će biti dostupne sve informacije o biračkom spisku, pre svega njegovo ažuriranje i izmenu podataka, kao i način unosa izmena u biračkom spisku.
 
Takođe će biti dostupne i informacije o kontakt osobama, telefonima i elektronskim adresama u tom ministarstvu koje su zadužene za Jedinstveni birački spisak.
 
"Sve ovo se radi u cilju dodatnog upoznavanja građana o njihovim pravima o glasanju prema mestu boravišta u zemlji ili inostranstvu, kao i načinu kako građani mogu da provere da li su podaci u Jedinstvenom biračkom spisku tačni", navodi se u saopštenju.
 
Dodaje se i da je usvojen Zaključak kojim se pomenutom ministarstvu nalaže da preko Upravne inspekcije vrši nadziranje nad ažuriranjem biračkog spiska, uključujući i mere vanrednog nadzora. Od tog ministartva se traži i da organizuje obuku ovlašćenih matičara i zamenika matičara zaduženih da svaki podatak koji utiče na potpunost, tačnost i blagovremenost vođenja biračkog spiska dostavi organu koji je nadležan za donošenje rešenja na kome se zasnivaju promene u biračkom spisku.
 
Takođe je naloženo da se izvrši obuka ovlašćenih lica za vođenje, odnosno ažuriranje Jedinstvenog biračkog spiska, kao i da resorno ministarstvo izradi priručnik za sprovođenje Zakona o jedinstvenom biračkom spisku za potrebe ovlašćenih lica za vođenje, odnosno ažuriranje biračkog spiska.
 
Na današnjoj sednici Vladi usvojen je i Zaključak kojim se preporučuje Republičkoj izbornoj komisiji (RIK) da propiše odredbe kojima bi se bliže uredio javni uvid u zapisnike o radu biračkih odbora.
 
Među preporukama Radne grupe za saradnju sa OEBS-om i Kancelarijom za demokratske institucije i ljudska prava, a koje je Vlada Srbije usvojila, nalazi se i preporuka RIK-u da do raspisivanja izbora za poslanike organizuje obuku svih potencijalnih članova biračkih odbora u stalnom i proširenom sastavu.
 
Takođe usvojena je i preporuka RIK-u da propiše odredbe kojima bi se bliže uredilo praćenje rada organa za sprovođenje izbora od strane domaćih i stranih posmatrača, kao i preporuka da RIK propiše odredbe koje bi se odnosile na omogućavanje građanima da po zahtevu obave uvid u izvod iz biračkog spiska nakon glasanja.
  • Bili Kid

    27.09.2019 00:37
    Hocete sada posle 7 godina lopovluka da budete posteni? To moze da vam poveruje samo mentalno obolela osoba! Kradikali ajd caoooo idete u kanalizaciju!
  • Bojkotujem

    27.09.2019 00:21
    U budućnosti da se podele elektronske kartice sa sertifikatom za glasanje online.
    I d amože da se glasa od kuće, samo sa karticom.
    Za penzionere i one koji ne umeju- enamju, organizovati u MZ uz nadzor.

    U suprotnom, sve verifikovano od ljudi i inputovano u bazu će prebacivati glasove SNS partiji, u milisekundama, jednostavnom programskom petljom.

    A oni koji gledaju na ekranima, vide status tek u sledećoj petlji...

    Krađa i kraj.

    Kod sertifikata bi se upisivao broj kartice ili broj koji glasač formira prilikom glasanja.
    Provera bi bila jednostavna, jer bi svako internetom mogao da proveri u bazi - gd eje njegov glas završio, kod koje partije.

    Ali... ovo je Balkan, a izbornu krađu vole više nego leba da jedu.
  • Nemanja

    26.09.2019 22:12
    Zabole me! Prokockali su poverenje. Mogu i na Marsu da organizuju izbore, za mene su ne regularni!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Konkurs za posao u zatvorima u Srbiji

Uprava za izvršenje krivičnih sankcija raspisala je danas konkurs za prijem u stalni radni odnos u deset kazneno-popravnih ustanova 32 pripadnika Službe za obezbeđenje.

Đilas: Opozicija da povuče svoje izborne liste

Lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas pozvao je opoziciju da povuče svoje liste za lokalne izbore 2. juna, jer je jasno "da ne postoje ni minimalni uslovi za održavanje legalnih izbora".