"Salajka" potonula kod Ade Huje, udarila u neobeleženu baržu

Samohodni teretnjak "Salajka" potonuo je kod Ade Huje, u Beogradu, nakon udara u neobeleženu potopljenu baržu koja godinama stoji na desnoj obali Dunava, saopštilo je Udruženje profesionalnih lađara Srbije (UPLS), koje je pozvalo inspekciju plovidbe da izda nalog za adekvatno obeležavanje tog kritičnog mesta.
Barža, koja je usled niskog vodostaja uzrokovala potonuće broda, stoji na tom mestu već nekoliko godina. Prvo je bila obeležena sa dve bove koje su posle uklonjene, kao i sa obalnim znakom koji je zaklonjen postrojenjem za istovar.
 
Zbog nedostatka plovnih oznaka mnogi su navigatori bili u zabludi da je barža izvađena i da je ta plovidbena prepreka uklonjena, upozorava Udruženje profesionalnih lađara.
 
Brod je u četvrtak uveče potonuo za manje od pola sata, a svi članovi posade su spaseni uz pomoć lokalnih ribara koji su priskočili u pomoć.
 
 
"Nadamo se da će odgovorni za ovako velik propust biti pronađeni, kao i omaška u sistemu koja je uzrokovala ovakav ishod. Treba imati na umu da je ova lokacija zvanično sidrište i mesto za pristajanje brodova gde često sidre i pristaju teretni tankeri. Na isti način je moglo doći do probijanja i potonuća tankera sa nesagledivim ekološkim razmerama", ukazuje Udruženje lađara.
 
"Salajka" je nekada bila u vlasništvu brodarske firme "Heroj Pinki", a sada je u vlasništvu MSK Ruma.
 
  • Čudim vam se

    29.09.2019 04:35
    Ao, ljudi šta vam je?
    Kad imaš truo brod, moraš negde da ga potopiš kako bi pokupio osiguranje.
    Zar vi zaista mislite, da neko ko živi od reke i na reci, ne zna stanje na mestu na kome se stalno brodovi sidre?
    Te rečne oznake trebaju samo strancima koji retko prolaze, a stari lađari bi mogli da prave mape...
    Dogovor kuću gradi, a biće od osiguranja i koja kap za novi brod...
    Le Serbia je ovo, mori, brale i odakle si sele.
  • marko

    28.09.2019 20:05
    zar nema taj brod neko ulje i naftu u sebi? nije tanker, ali može da izazove zagađenje!
  • udruženja

    28.09.2019 15:52
    ništa u ovoj državi ne funkcionise bez udruženja i poktlreta koji utiču na rad vlasti

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija