Vučić obećao da će predložiti Vladi zabranu izgradnje MHE u zaštićenim područjima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić predložiće Vladi Srbije da se zabrani izgradnja malih hidroelektrana u zaštićenim prirodnim područjima, rekao je profesor Ratko Ristić iz udruženja Odbranimo reke Stare planine.
Vučić obećao da će predložiti Vladi zabranu izgradnje MHE u zaštićenim područjima
Foto: 021.rs

"Predsednik Aleksandar Vučić će što pre Vladi Srbije predložiti da se donese zabrana gradnje malih hidroelektrana u zaštićenim prirodnim područjima, po čemu bi Srbija bila prva zemlja u Evropi koja je uradila tako nešto, i to bi zaista bio jedan veliki korak u zaštiti prirode naše zemlje", kazao je Ristić, posle sastanka sa Vučićem, ministrom energetike Aleksandrom Antićem i predstavnicima Ministarstva građevinarstva.

Najavio je i da će Vučić posetiti selo Rakita početkom novembra, gde se pravi MHE koja je izazvala nezadovoljstvo stanovništva i koja je "paradigma kršenja" brojnih zakonskih propisa.

Predsednik će posetiti, tokom obilaska pirotskog okruga, i selo Temska, rekao je Ristić i istakao da je na sastanku sa Vučićem donet i zaključak da se pooštre procedure tokom kojih se stiču uslovi i mišljenja, odobravaju projekti i dokumentacija za MHE, kao i kontrola njihovog rada.

Potrebno je uraditi analizu šta je to urađeno u skladu sa zakonom, da li postoje sve dozvole, uslovi i saglasnosti, verujem da će biti obavljena kontrola onih objekata koji već u izgradnji i pronađeno rešenje u narednom periodu, rekao je Ristić.

Predsednik je dao podršku ideji da se napravi jedno kontrolno telo za te projekte, rekao je on.

Predsednik udruženja Aleksandar Jovanović Ćuta rekao je da je jedna od prvih stvari koja je rečena Vučiću, da njih niko za 2,5 godine niko nije hteo da primi, a da je poslednji sastanak bio sa ministrom Aleksandrom Antićem i ministrom Goranom Trivanom kada se rešavalo pitanje tunela do Zavojskog jezera.

"Od tada je prošlo dve i po godine, nas niko nije primio. Prvo što je od nas čuo predsednik bilo je pitanje zašto niko sa nama ne želi da razgovara, institucije. Ovo nije mesto, mi smo ovaj problem mogli da rešimo do sada da su nas primili oni koji su nadležni", naglasio je Jovanović.

To je pitanje za njih, zašto ljude ne pozivaju na razgovor, zašto Vučić ovim mora da se bavi, upitao je Jovanović.

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić rekao je da je razgovor bio konstruktivan, iskren i u razmeni argumenata se došlo do zajendičkih tačaka.

Mi čvrsto stojimo da hidropotencijali treba da se stave u funkciju proizvodnje električne energije, hidropotencijal je značaj u energiji, a takva hidroenergija ima najmanji negativan uticaj na klimatske promene u odnosu na sve ostale vidove energije, rekao je Antić.

Opširnije na N1.

  • Hedona

    29.09.2019 14:36
    Najbolji predsednik
    Ne trebaju mini hidro elektrane da budu veće od rečnog potencijala, treba da budu običan mlin , drveni točak malog kapaciteta koji će da pravi struju, od toka reke. Neka su se ljudi pobunili. Srbija ima predsednika koji voli svoj narod i državu i štiti životnu sredinu, i celu Srbiju.
  • Mad Hatter

    29.09.2019 08:51
    Čuj ti njega, "predložio"

    Šta ima da predlažeš, zabrani i gotovo. Valjda si ti neki preCednik ove nazovi države. Što si u opšte dozvolio bilo kakvu gradnju MEH bilo gde bez planske strategije i dozvole?
  • Pićuka

    28.09.2019 23:02
    Odlično. Sada još i da čujemo koji je to majmun u vladi predložio da se dozvoli izgradnja malih hidroelektrana u zaštićenim prirodnim područjima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija