"Nedovoljne izmene Zakona o finansiranju političkih aktivnosti"

Transparentnost Srbija ocenila je da su korisne, ali ne i dovoljne izmene predviđene nacrtom izmena Zakona o finansiranju političkih aktivnosti.
"Nedovoljne izmene Zakona o finansiranju političkih aktivnosti"
Foto: 021.rs
Transparentnost je kao korisnu izmenu istakla dužnost Agencije za borbu protiv korupcije da u toku izborne kampanje u roku od pet dana postupi po prijavama, utvrdi da li je došlo do povrede pravila i da tu odluku objavi.
 
Međutim, oni su ocenili da aktuelni nacrt ne dotiče mnoge druge probleme koje su prepoznali i domaća javnost i međunarodne organizacije, iako je strateškim aktima sveobuhvatna izmena zakona bila planirana prvo za 2014, a zatim za 2016. godinu.
 
"Nacrt izmena zakona ne rešava ni pojedine probleme na koje je ukazala Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) posle parlamentarnih izbora 2016. i 2017, pa bi ga stoga trebalo značajno dopuniti", dodaje se u saopštenju.
 
Govoreći o kontroli finansiranja izborne kampanje, Transparentnost Srbije je istakla da je ostalo neuređeno šta sve Agencija za borbu protiv korupcije mora da uradi kada proverava izveštaje o finansiranju kampanje po službenoj dužnosti, šta treba da sadrži izveštaj o kontroli, u kojem roku taj izveštaj treba da bude završen i pokrenuti postupci protiv prekršilaca.
 
"Efikasnost kontrole finansiranja kampanje i transparentnost izvora finansiranja će i dalje otežavati mogućnost da se troškovi izborne kampanje plaćaju naknadno. Nasuprot preporukama ODIHR i dalje nisu propisana ograničenja troškova izborne kampanje, niti je obezbeđena javnost podataka o izvorima finansiranja tokom kampanje", navodi Transparentnost Srbija.
 
Ta organizacija ističe da nacrt ne donosi izmene ni u pogledu budžetskih izdvajanja za kampanju koja, kako su naveli, trenutno izrazito favorizuje najveće parlamentarne stranke.
 
"Svega 20 odsto tog novca se deli ravnopravno učesnicima izbora, što je nedovoljno za predstavljanje biračima, naročito na lokalnim izborima. Pored toga, od 2014. je omogućeno da se izborna kampanja plaća budžetskim novcem koji su parlamentarne stranke dobile za drugu namenu (redovan rad), čime se povećava neravnopravnost učesnika i podstiče vođenje skupih kampanja o trošku građana", dodaje se u saopštenju.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Podmlađivanje vojnog vrha Srbije

Novim postavljenjima i unapređenjima Vojska Srbije (VS) podmladila je komandni kadar i generalski kor, prenosi danas portal Balkanska bezbednosna mreža.