Episkop bački Irinej: Rusija poslednja linija odbrane hrišćanskih vrednosti

Episkop bački Irinej izjavio je da Kosovo i Metohija ne mogu biti zauvek oteti bez pristanka Srbije, kao i da je Rusija danas poslednja linija odbrane hrišćanskih vrednosti.
"Kosovo i Metohiju ne mogu nam zauvek oteti bez našeg pristanka, a mi ga nećemo dati. Bog je spor, ali dostižan, kaže mudro naš narod", rekao je episkop Irinej u intervjuu za Večernje novosti od nedelje.
 
Episkop Irinej, koji je i portparol SPC, rekao je da javnost može da očekuje sa ceremonije povodom osam vekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve (SPC), istu poruku "kao i uvek do sada, od Kosovskog boja davne 1389. godine do kosovskog boja danas".
 
Govoreći o prilikama u Crnoj Gori, on je rekao da "uprkos čitavoj besomučnoj propagandi, klevetama i hajkama, narod u Crnoj Gori, Srbi i nesrbi najveće poverenje imaju upravo u SPC, što na licu mesta znači, u Mitropoliju crnogorsko-primorsku".
 
On je rekao da državna vrhuška Crne Gore treba, u sopstvenom političkom interesu, da "ostavi Crkvu na miru", ili će se "u protivnom istrošiti u gašenju požara paljenjem novih vatri, a Crkvu, odnosno Mitropoliju, neće uništiti nego će sama sagoreti".
 
Prema njegovim rečima, danas je na "čelu moćne obnovljene Rusije predsednik koji je istinski, a ne samo politički, verujući pravoslavni hrišćanin, a Rusija je poslednja linija odbrane hrišćanskih vrednosti".
 
On je rekao da to, "više od mnogih, ako ne i od svih, shvata današnji rimski papa Franja", podsetivši da je ovaj papa sa moskovskim patrijarhom Kirilom ranije, u Havani, potpisao poruku o hrišćanskoj misiji i odgovornosti u savremenom svetu.
 
Na pitanje o odnosima sa Katoličkom crkvom u Hrvatskoj, episkop Irinej je rekao da "uvek postoje susreti i razgovori naših episkopa i hrvatskih biskupa u granicama savremene Hrvatske".
 
"Posebni kontakti između SPC kao celine i Hrvatske biskupske konferencije ne postoje već godinama", rekao je episkop Irinej.
 
On je rekao i da su "kontakti sa Vatikanom, odnosno službenim jezikom, sa Svetom Stolicom, po raznim pitanjima redovni i konstruktivni".
  • ISTORIČAR

    09.10.2019 19:08
    Sramota da vas bude
    BIA vladika !
  • Novisadka

    08.10.2019 22:03
    Gospodin Irinej da se vrati odakle je dosao pa tamo da siri hriscansku veru, Novosadjanima je dosta i njega i njegovog hriscanstva i nakaradnih "protokola" koje je nametnuo po novosadskim crkvama.
  • Bora

    06.10.2019 20:45
    Re: -J-
    Duhovnost je nešto lično, svako traži svoj put kako zna i može. Ne mislim da mesta tu nešto čine, mada ima i onih koji dožive "nešto" na svetim mestima. No, kao što rekoh, nismo pečurke,naš najznačajniji deo istorijskih objekata vezan je za crkvu i ne bi smeli njih tako lako prepustiti onima koji bi ih najradije srušili.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija