Grupa od 14 vladika SPC traži sazivanje Svetog Arhijerejskog Sabora, tvrde da je ugled Crkve narušen

Grupa od 14 vladika Srpske pravoslavne crkve (SPC) je u pismu patrijarhu Irineju zatražila sazivanje redovne sednice jesenjeg Svetog Arhijerejskog Sabora zbog, kako navode, "skromnog" obeležavanja 800 godina autokefalnosti SPC, "zabrinutosti zbog eventualnog priznanja nezavisnosti Kosova i Metohije", ali i zbog odluke "da se prvi put u osmovekovnoj istoriji Crkve, Orden Svetog Save Prvog stepena dodeli jednom predsedniku Srbije".
Grupa od 14 vladika SPC traži sazivanje Svetog Arhijerejskog Sabora, tvrde da je ugled Crkve narušen
Foto: 021.rs
Navodeći da je u vezi s odlukom Svetoga Arhijerejskog Sinoda o dodeli najvišeg crkvenog odlikovanja predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, "ogroman broj vernika počeo da šalje protestna pisma", vladike su u pismu u koje je agencija Beta imala uvid, ocenile da bi "nesazivanjem Sabora došlo do pogoršanja navedenih problema i narušavanja jedinstva SPC". 
 
"Vaša Svetosti, mi znamo da onima kojima sve navedeno odgovara, skrivaju to od Vas, ali Vam sa žalošću svedočimo da je ugled naše najsvetije Crkve i Vas lično, narušen. Zbog svega navedenog, posle dužeg uzdržavanja konačno smo bili primorani da se oglasimo i da zajednički pokušamo da što pre vratimo ugled i stabilnost našoj Crkvi. Vreme neumitno teče i odlaganje diskusije i rešavanja problema do majskog Sabora može nas skupo koštati", piše u pismu koje su vladike patrijarhu uputile 5. oktobra.
  • Đura

    10.10.2019 09:51
    Komunisti su za sve bili u pravu.Ali i po sadašnjem našem ustavu ovo je sekularna država i bilo koja crkva ne bi trebalo da se meša u politiku.To ni samoj crkvi ne bi trebalo da odgovoara ako imaju imalo pameti u njoj.SPC kao i sve crkve bi trebale da budu crve svih njenih vernika a ne samo vernika iz određene političke stranke.Podržavajući određene političke stranke crkva sama stvara raskol u svojim redovima pošto nisu svi njeni vernici privrženici samo te stranke.Odavno sam o tome pisao na raznim forumima ali kada bolje razmislim zašto bih ja savetovao nekoga kada nisam plaćen da budem savetnik.
  • Parohijan

    10.10.2019 09:43
    Ono sto je najgore, sveštenici u Sremskoj parohiji ne dobijaju ni platu a ni za hlrb nego se snadjite... Sve pare sto bi ti svestenci dobili (za zivot i obnovu crkve) ostaje u dvoru u Sremskim Karlovcima, kada se crkva urušavala niko iz Sremskih Karlovaca nije hteo ni dinarom da pomogne da se to obnovi. Toliko o tome a da se ne govori o tome da pravoslavni pop u Hrvatskoj dobija platu i to od drzave Hrvatske....
  • Sremac

    10.10.2019 06:40
    SPC ima ugled? Ugled se stvara svojim delovanjem a svi znamo kako funkcioniše SPC na ovim prostorima.

    Svakom po zasluzi, zar ne?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.