Idoli mladih u Srbiji: Od cara Lazara, preko Baka Praseta do Đokovića i Tesle

Nikola Tesla i Baka Prase, car Dušan i Arijana Grande, te car Lazar i Novak Đoković, neki su od idola mladih u Srbiji.
Idoli mladih u Srbiji: Od cara Lazara, preko Baka Praseta do Đokovića i Tesle
Foto: Pixabay
To je pokazalo istraživanje o "lajk generaciji", mladim ljudima koji su rođeni između 2000. i 2013. godine, koje su zajedno sproveli Direct Media i Ipsos Strategic Marketing.
 
Istraživanje među 1.200 mladih je pokazalo da čak 48 odsto pripadnika "lajk generacije", odnosno generacije Z, kako se još nazivaju, idole i životne uzore nalazi među članovima porodice, a zatim u svom nesporednom okruženju. Svaki treći ne navodi nijednu jedinu osobu kao svog idola ili uzor.
 
Od istorijskih ličnosti najviše njih navodi Nikolu Teslu, a na listi su se našli i car Dušan i knez Lazar, dok od poznatih savremenika kojima se dive nabrajaju Novaka Đokovića, Ronalda, Baku Prase, Ilona Maska, Miloša Bikovića, Svetlanu Ražnatović Cecu i Arianu Grande.
 
Iako spajanje ovih ličnosti deluje nelogično, ovakva razuđenost u interesovanjima mladih, ukazuje na njihovu široku infomisanost, što i je ste odlika generacije.
 
"Svakako da ne možemo generalizovati celu jednu generaciju, ali možemo, a to i jeste bila naša najveća ambicija, da uzdrmamo neke, veoma rasprostranjene predrasude i stereotipe o sadašnjim tinejdžerima, koje smo mi zajedno vrlo često skloni da olako prihvatamo i šerujemo", izjavio je Dejan Radosavljević, direktor istraživanja u IPSOS Strategic Marketing.
 
Prošle godine objavljeni su i rezultati ankete u kojoj je učestvovalo gotovo 2.000 novosadskih srednjoškolaca, koje je pokazalo da mladi uzore uglavnom pronalaze među roditeljima, glumcima, muzičarima i sportistima. 
 
Kako je pokazala anketa, 60 odsto mladih ima uzore u ponašanju, a trećini su to roditelji, nakon čega dolaze profesionalno uspešni ljudi i sportisti. 
 
"Ovo je jako bitan podatak i često se zanemaruje činjenica da, kako mladi tako i deca, kao svoje uzore uzimaju nekoga iz porodice, gde se osećaju najsigurnije, a često stvari koje 'ponesu' iz kuće ne tumače, nego prihvataju takve kakve jesu", navodi se u istraživanju koje je radila Omladina Jazasa u 12 novosadskih srednjih škola.
 
Ubedljivo najpopularnija poznata ličnost koja predstavlja uzor mladima je i dalje Novak Đoković. Kada je reč o poznatim osobama koje su uzor novosadskoj omladini, na prvom mestu su glumci, potom muzičari i sportisti. Najpopularniji glumac je Andrija Milošević, a posle njega dolaze Nikola Kojo i Sergej Trifunović. 
 
Tri muzička uzora su turbo-folkeri. Na prvom mestu se nalazi Jelena Karleuša, na drugom pevač koji je popularnost stekao na talasu devedesetih i ratno-huškačkim pesmama Baja Mali Knindža, a nakon njega dolazi Svetlana Ceca Ražnatović. Više o tom istraživanju možete da čitate OVDE.
  • nensi

    17.10.2019 16:10
    sve dolazi sa tv
    Nasa deca nisu kriva. Krivi su roditelji i drzava. Zasto su dozvolili da postoje pojedine tv koje samo prikazuju gluposti. Roditelji ne posvecuju paznju deci. Trce samo za zaradom i takmice se sa prijateljima. Vise nema iskrenih prijatelja niti pravih druzenja. Skolstvo je u velikom problemu. Sve se urusilo. Strasno.
  • Veverac

    17.10.2019 14:29
    @Puk. Ratko Puškaš
    Ma, stvarno? Tvoja deca obožavala Nenada Čanka, Žiku Berisavljevića, Žiku Obretkovića? Ta, idi... Baš si im "lepe" uzore servirao...
  • savo is back

    17.10.2019 10:51
    Baka Prase je legenda. Uči decu pravim vrednostima. Šta će dete išta korisno da nauči od učitelja koji ima platu 38.000 dinara?
    Deca su realnija od vas matorih licimura koji večito morališete dok pušite vutru u šupi pored kace sa kupusom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija