Ovo su uzori novosadskih srednjoškolaca

Anketa u kojoj je učestvovalo gotovo 2.000 novosadskih srednjoškolaca pokazuje da mladi svoje uzore pronalaze među roditeljima, glumcima, muzičarima i sportistima.
Istraživanje je krajem decembra sprovela Omladina Jazasa u 12 srednjih škola u Novom Sadu. Rezultati pokazuju kako razmišljaju novosadski milenijalci, a prema svemu sudeći, više od polovine njih ima u planu da se odseli iz Srbije.
 
Kako je pokazala anketa, 60 odsto mladih ima uzore u ponašanju, a trećini su to roditelji, nakon čega dolaze profesionalno uspešni ljudi i sportisti. 
 
"Ovo je jako bitan podatak i često se zanemaruje činjenica da, kako mladi tako i deca, kao svoje uzore uzimaju nekoga iz porodice, gde se osećaju najsigurnije, a često stvari koje 'ponesu' iz kuće ne tumače, nego prihvataju takve kakve jesu", navodi se u istraživanju Jazasa.
 
Kada je reč o poznatim osobama koje su uzor novosadskoj omladini, na prvom mestu su glumci, potom muzičari i sportisti. Najpopularniji glumac je Andrija Milošević, a posle njega dolaze Nikola Kojo i Sergej Trifunović. 
 
Međutim, ubedljivo najpopularnija poznata ličnost koja predstavlja uzor mladima je i dalje Novak Đoković. Od sportista mladi su kao svoje uzore istakli još i Bogdana Bogdanovića, te Ivanu Španović.
 
Zanimljiva je i kategorija muzike, koja pokazuje da, prema svemu sudeći, nema mesta za rokenrol. Tri muzička uzora su turbo-folkeri. Na prvom mestu se nalazi Jelena Karleuša, na drugom pevač koji je popularnost stekao na talasu devedesetih i ratno-huškačkim pesmama Baja Mali Knindža, a nakon njega dolazi Svetlana Ceca Ražnatović.
 
Međutim, odgovor na pitanje "Ko ti je omiljeni domaći pevač/ica?" pokazuje da popularnost Jelene Karleuše dolazi iz njenog javnog nastupa, a ne muzike, jer je u ovoj kategoriji zauzela tek deveto mesto. Na prvom se nalazi Svetlana Ceca Ražnatović, a prate je Baja Mali Knindža, Saša Matić, Aca Lukas, Sinan Sakić. Kada je reč o muzičarima koji žanrovski ne pripadaju turbo-folku, na listi su se našli Zdravko Čolić, Đorđe Balašević, Bora Đorđević, Vlado Georgiev.
 
Kao svoje uzore u političarima mladi su, kako je pokazala anketa, naveli predsednika Srbije Aleksandra Vučića, a odmah iza njega stoji Vojislav Šešelj. Ovdašnji džet-set se posmatra kroz učesnike rijaliti programa i starlete, a navedeno je da je, kao uzor, više puta zabeležen i Miroljub Petrović nego, na primer, Nikola Tesla.
 
Mladi Novosađani znaju i kakvi su im planovi za budućnost, po devizi jednog privatnog fakulteta - "završi faks i pali". Više od 80 odsto anketiranih planira da upiše fakultet, a 20 odsto njih želi da radi dok studira, i još toliko da studije završi u inostranstvu.
 
U narednih pet do 10 godina 60 odsto novosadskih srednjoškolaca sebe vidi van Srbije. Najvažniji ciljevi su im da završe fakultet i imaju uspeha u karijeri, potom da završe fakultet i uživaju u životu i na trećem mestu je da posle fakulteta pošteno rade. Velika većina, njih 75 odsto, veruje da će ostvariti svoj životni cilj.
 
Od 12 škola koje su učestvovale u anketi, samo u Poljoprivrednoj učenici imaju preovlađujući stav da Srbiju neće napustiti u narednih 10 godina. Nasuprot tome, čak 100 odsto učenika iz Računarske gimnazije "Smart" koji su učestvovali u anketi reklo je da ne vidi svoju budućnost u Srbiji.
 
"Iz ovih rezultata se može videti da mladi gotovo sigurno očekuju da će nakon završetka fakulteta da nađu posao koji će moći da rade pošteno, uz koji će moći da napreduju i da ne brinu za svoju egzistenciju. Ova tema je izuzetno zastupljena u stranim istraživanjima, gde se ispituju psihološke karakteristike takozvanih milenijalaca, koji imaju preterano optimističan stav prema svojoj budućnosti, očekuju da će da postignu velike stvari i da samostalno doprinesu svojoj sreći. Na žalost, kada se susretnu sa neuspehom, ne znaju na koji način da se izbore i tu onda dolazi do pokušaja bega od realnosti, u svet rizičnih ponašanja", navodi se.
 
Novosadski srednjoškolci svoje slobodno vreme provode trenirajući, a kada koriste internet onda su najviše "nakačeni" na društvene mreže radi dopisivanja. 
 
Većina njih, 68 odsto, uopšte ne puši, 21 odsto to čini redovno, 11 procenata povremeno. Gotovo trećina njih je počela da puši u osnovnoj školi, a kao glavni razlozi za pušenje su dosada, prijatan osećaj i "počelo je iz zezanja, pa sam se navikao". 
 
Situacija je nešto drugačija kada je u pitanju alkohol, 12 odsto srednjoškolaca ne pije, četiri odsto to radi svakodnevno, 19 procenata često, 40 odsto njih povremeno pije, a 24 odsto retko konzumira alkohol u društvu.
 
Kada su droge u pitanju, 75 odsto ispitanika nikada nije probalo nijednu psihoaktivnu supstancu, 17 procenata je samo probalo, a ostalih osam odsto konzumira droge retko, povremeno ili redovno. Najučestaliji razlog za eksperimentisanje je radoznalost, a najčešće korišćena supstanca je marihuana, a posle nje idu ekstazi, kokain, LSD.
 
Ono što je problematično jeste da najveći broj mladih smatra da nikakva prevencija neće uticati na smanjivanje zloupotrebe narkotika, ali kao dobre načine za to smatraju pooštravanje zakona, edukacije, predavanje lekara. Istovremeno, 70 odsto ispitanih smatra da u Novom Sadu postoji problem sa zloupotrebom psihoaktivnih supstanci.
  • Marko

    27.06.2018 12:52
    rođen 1989.
    Od svega ovog mi je najveći bizar Baja Mali Knindža. Taj je još relevantan? Jebote...
  • Rock

    25.06.2018 09:23
    Ne vredi
    Svi bi van Srbije, a ovamo JK, Ceca i Baja Mali Kninzda. Lud je svet za vama, samo vas cekaju.
  • Istinko

    24.06.2018 20:47
    Moja porodica
    Moj sin obožava od sportista Duška Tošića, a od pevačica Jelenu Karleušu, od političara Marka Đurića, a moja ćerka od sportista obožava zbog tetovaža Mitrovića, a od pevačica Daru Bubamaru, Moja žena ih kritikuje i ubeđuje, da je Ceca carica. Ja sam hteo par puta da odem od kuće, ali mi je žao da ih ostavim, mislim opametiće se i kad-tad shvatiti da je Zorica Brunclik prva dama estrade, a Alek bog.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti