Taksistima subvencije iz budžeta za nova vozila

Subvencije koje bi beogradski taksisti trebalo da dobiju od države nakon odluke da višednevnu prekinu blokadu grada odnose se na novčanu pomoć koju će taksisti moći da iskoriste za kupovinu vozila.
Taksistima subvencije iz budžeta za nova vozila
Foto: 021.rs
Subvencije će, prema informacijama Blica, biti u visini od po nekoliko hiljada evra.
 
"Za sada nije poznat precizan iznos, ali je dogovoreno da bi država svakom taksisti dala po nekoliko hiljada evra tako što bi novac uplatila prodavcu vozila koga odaberu taksisti", kaže izvor iz redova taksi udruženja.
 
Posle dvanaest dana blokade centra Beograda, taksisti su okončali protest i to nakon razgovora sa predsednikom Aleksandrom Vučićem. Vučić je nakon sastanka rekao da će taksisti dobiti subvencije države, ali nije precizirao o kakavim subvencijama je reč.
 
Međutim, država zauzvrat od taksista traži ispunjenje nekoliko uslova.
 
"Dva ključna uslova za dobijanje subvencije su da je taksi prevoznik registrovan i da nema dugovanja prema državi. Uslova će sigurno biti još , poput recimo, da se taksi delatnošću bavite određeno vreme, ali konačna lista tek treba da bude definisana", kaže neimenovani iznos.
 
Aleksandar Bjelić, jedan od predstavnika taksista rekao je juče da je tokom tokom sastanka u Predsedništvu država već počela da sprovodi zakon i pre njihovog dogovora, kao i da je predsednik Vučić obećao subvencije države kako bi taksi služba bila unapređena.
 
Bjelić za Novosti kaže i da će taksisti najviše birati vozila srednje klase koja koštaju između 15.000 i 17.000 evra. Da li će uzimati automobile marke Mercedes, Fiat, Škoda ili neke druge, na njima je da odluče. Sva taksi vozila u prestonici, ali i u Srbiji, u budućnosti će biti bele boje, navodi on.
 
"Na sledećem sastanku sa Ministarstvom finansija, biće još pregovora oko nabavke novih vozila. Odnosno oko povlašćene cene kupovine na veći broj vozila od istog proizvođača, kao i na povlašćene cene obaveznih tehničkih pregleda. Moraćemo da se usaglasimo i oko zaštite zbog zloupotreba."
 
Predstavnik Ugovorne privredne taksi komore Boško Vukojević rekao je za FoNet da su subvencije način da se država na neki način oduži za to što taksistima godinama nije omogućila fer uslove poslovanja i nije uredila to tržište, izjavio je FoNetu 
 
On je naveo da su nakon susreta taksista sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem sada u toku pripreme uredbe o subvencijama koja bi trebalo da bude usaglašena sledeće nedelje.
 
Vukojević je istakao da će subvencije moći da se koriste tri godine, kao i da taksisti neće moći subvencijama da kupe "celo novo vozilo", već eventualno "pola vozila", a ostatak će sami finansirati.
 
Kao zlonamerne je opisao naslove u medijima poput: "Građani će taksistima plaćati automobile iz budžeta".
 
Istakao je da je suština subvencija da se omogući bolji uslovi taksi prevoza, a to će, tvrdi on, građani primetiti već od sledeće godine.
 
Što se tiče rada službe Kargo, Vukojević smatra da treba pustiti nadležne organe da rade svoj posao i da zaključke treba donositi tek kada prođe neko vreme.
 
Vučić je juče kazao da je za građane najvažnije da je "proces odblokiran".
 
"Razgovarao sam s ljudima, molio ih već danima indirektno, a danas i direktno (da ne blokiraju Beograd) i hvala im na razumevanju. Nama ostaje težak posao, znate svi o čemu se tu radi. Taksisti su potpuno posvećeni unapređenju svoje službe, tome da njihova usluga bude na najvišem nivou, a država je spremna da im ponudi subvencije za to", kazao je predsednik Srbije.
 
U Beogradu, inače, ima oko 6.500 taksista, a u Novom Sadu oko 1.200.
 
Mnogi taksisti nisu se slagali sa prekidom protesta. Blokade su branili rečima "izdaja, izdaja", a nije izostala ni svađa taksista.
  • Toma

    21.10.2019 19:41
    Fiat 500L
    Kao i sve čega se nelečeni radikali dotaknu i ovo smrdi. Neverovatno mi je da u komentarima niko živ ne spominje sledeću stvar.
    Ako ste već odlučili da im poklanjate novac, zar mi nemamo fabriku automobila?

    Može subvencija ali ovako: halo član nadzornog odbora u FIAT Kragujevcu, dogovorite kontigent od 10.000 komada Fiat 500L 1.4 sa ugrađenim TNG, za taksiste, belih/žutih/poseban dizajn.
    Poseban dizajn, neka daju nekim studentima dizajna da ih brendiraju, da nešto bude originalno.
    Mali motor, TNG manje zagađuje a i taksistima je jeftinije, bolje nego dizelčine, idealan format automobila za taksi.
    Pomažemo sopstvenu privredu i sopstvene radnike, a ne da opet Česima dajemo pare, Švabama i ko zna kome sve...
  • Mitar

    21.10.2019 09:36
    " Davor
    17.10.2019 • 19:04
    Tako se to radi...
    Tako se to radi...Ovi Novosadjani lenji bre kao buba svabe, samo ispijajte kafe po kaficima..taksisti...i vozite vase krseve... I kukajte... Za nista niste, niste ni slozni...kao Beogradjani.. Zatooo blejite i gledajte kako se to rafi!!!! Valjda cete nauciti ne sto.. "

    Davore ti pojma nemas o cemu se ovde radi.
    NIti je ovo bila neka istinska pobuna niti su ti ljudi zasluzili da (pre svih ostalih ugrozenih grupa) dobiju povlastice. Sta je sada sa CarGo, sve u redu? I buraz, nauci kako i gde se odvaja "ne", kad to savladas idi na kafu i popij je kao covek negde u kaficu.
  • Nemanja

    19.10.2019 03:25
    Lepo ja kazem Vucic je privatizovao Srbiju kao da je njegova, tj. kao da mu je baba ostavila u nasledstvo... a narod cuti. E pa retardi tako vam i treba da jedete go*na i budete najjeftinija radna robovska snaga u Evropi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.